Slavko Splichal. Foto: BoBo/Borut Živulović
Slavko Splichal. Foto: BoBo/Borut Živulović

Nagrado vsako leto v Varšavi podelijo znanstvenici ali znanstveniku za pomemben prispevek k raziskovanju demokracije, človekovih pravic in medijev.

Splichala je odbor sklada Karola Jakubowicza izbral zaradi knjige Upodatkovanje javnega mnenja in javne sfere: Kako je izluščanje nadomestilo izražanje mnenj (Datafication of Public Opinion and the Public Sphere: How Extraction Replaced Expression of Opinion), ki je lani izšla pri založbi Anthem Press v New Yorku in Londonu.

V utemeljitvi so zapisali, da je Splichalova knjiga odličen primer, kako obstoječe študije in empirične podatke pretvoriti v nove kritične normativne konceptualizacije.

"Družbe so vedno znova postavljale najrazličnejše ovire za svobodno izražanje in oblikovanje mnenj," razlaga Splichal, ki se v knjigi ukvarja predvsem s tehnološkimi omejitvami izražanja mnenj, v njej pa pojasnjuje tudi tveganja in priložnosti za demokracijo v digitalno in podatkovno vodenih družbah.

"Na spletu milijarde ljudi izražajo svoja mnenja in ne vedo, da se ta mnenja spravljajo v podatkovna skladišča, uporabljajo pa se za različne namene," pripoveduje Splichal.

Ali je zaradi izzivov in posledic, ki jih predstavljajo digitalizacija, umetna inteligenca in ogromna količina zbranih podatkov, ki so v lasti zasebnih korporacij in nam niso dostopni, družboslovje premalo kritično? "To je težava. Družboslovje je bilo, če vzamemo prejšnje stoletje, izrazito kritično. Od konca prejšnjega stoletja naprej zelo pogrešam ta pristop. Nisem edini, s številnimi kolegi ugotavljamo, da je to velika težava. Na kakšen način je rešljiva, mi, žal, ni jasno," odgovarja Splichal.

Nagrado Karola Jakubowicza so ustanovili leta 2018, pet let po njegovi smrti. Jakubowicz je bil izjemen strokovnjak za medije, še posebej za javne radiotelevizije. V Sloveniji je bil večkrat, tudi maja 2005, ko je pri nas potekala burna razprava o predlogu zakona o RTV Slovenija. Ta zakon, ki se ga je prijelo ime Grimsov zakon, je še vedno v veljavi, o njem pa je Jakubowicz leta 2005 dejal, da predstavlja potencialni recept za katastrofo.

V spodnjem posnetku lahko poslušate pogovor s Slavkom Splichalom.

Družbe vedno znova postavljajo ovire za svobodno izražanje mnenj