Marko Makovec. Foto: BoBo
Marko Makovec. Foto: BoBo

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je Marka Makovca, trenutnega predstavnika Slovenije v Političnem in varnostnem odboru EU-ja, na položaj potrdil prejšnji petek, je na svoji spletni strani objavilo slovensko zunanje ministrstvo (MZZ).

Po navedbah MZZ-ja gre za vodstveni položaj v Evropski službi za zunanje delovanje na dosjejih, ki so pomembni za Slovenijo, posebej ob njenem predsedovanju Svetu EU-ja v drugi polovici prihodnjega leta.

Minister za zunanje zadeve Anže Logar je na seji odbora DZ-ja za zunanjo politiko dejal, da je podpiral kandidaturo Makovca, "čeprav ta prihaja iz kroga SD-ja". "Verjamem, da bo tudi kot diplomat v evropski zunanji službi prispeval dobremu delu in ugledu Slovenije," je še dejal Logar.

Po pisanju današnjega Dnevnika bo Makovec štiriletni mandat z možnostjo podaljšanja nastopil napozneje v začetku prihodnjega leta. Imel je tudi podporo predsednika države Boruta Pahorja, čigar zunanjepolitični svetovalec je bil, še piše časopis.

Makovec je za Dnevnik povedal, da se novega delovnega mesta veseli in da se namerava nekoč vrniti na zunanje ministrstvo.

Sorodna novica Vojislav Šuc novi slovenski veleposlanik na Hrvaškem?

To je že drugi Slovenec, ki je dobil pomemben položaj v evropski zunanji službi, odkar to od lani vodi Borrell. Melita Gabrič je namreč nedavno postala vodja delegacije EU-ja v Kanadi.

Makovec je bil lani deležen precej medijske pozornosti, ko je veljal za favorita za slovenskega veleposlanika na Hrvaškem, a na koncu za položaj ni bil izbran, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Takrat je novinarju slovenskega spletnega medija, ki je pisal o postopku izbire, zapisal, da za "vsako rit raste palica, tudi za tvojo, to ti obljubim".