Vesna Pusić pričakuje, da bodo prihodnji teden dobili tudi seznam arbitrov in predsednika arbitražnega sodišča. Foto: BoBo
Vesna Pusić pričakuje, da bodo prihodnji teden dobili tudi seznam arbitrov in predsednika arbitražnega sodišča. Foto: BoBo
Samuel Žbogar
Na MZZ-ju o sestanku Žbogarja s Pusićevo javnosti niso obvestili. Foto: EPA

V Bruslju naj bi se Samuel Žbogar, ki opravlja tekoče posle, in hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić srečala 10. januarja. "Pričakujemo vsekakor, da bomo takrat v Bruslju dobili seznam, s katerega bomo izbrali predsednika in dva člana arbitražnega sodišča," je dejala Pusićeva.
"Kolikor vem, sta slovenska in hrvaška stran zainteresirani, da bi se vprašanje arbitražnega sporazuma končno premaknilo, vendar nam Evropska komisija še ni poslala seznama, s katerega naj bi izbrali še tri člane arbitražnega sodišča," je dodala. Ali to drži, smo vprašali tudi ministrstvo za zunanje zadeve, odgovor pa še čakamo.

Na vprašanje o razlogih, zakaj Evropska komisija še ni predstavila seznama arbitrov, čeprav so roki za izvajanje arbitražnega sporazuma začeli teči po podpisu hrvaške pristopne pogodbe z EU-jem 9. decembra lani, je odgovorila, da z njimi ni seznanjena.

Ni več ovir
Pričakovano je namreč bilo, da bo Evropska komisija Sloveniji in Hrvaški že ob podpisu hrvaške pristopne pogodbe predstavila seznam, s katerega bosta izbrali tri člane arbitražnega sodišča od petih.

"Posvetovanja potekajo, vzrok za zamudo pa je bil morda deloma v tem, ker na Hrvaškem nismo imeli vlade, ki jo zdaj imamo. Slovenska stran je pripravljena na pogovore. Torej, ni nobenih ovir," je še dejala Pusićeva.