Do zdaj so po besedah ministrice za delo, družino in socialne zadeve, Marjete Cotman, odkrili 110.000 pokopanih ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Do zdaj so po besedah ministrice za delo, družino in socialne zadeve, Marjete Cotman, odkrili 110.000 pokopanih ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Dogovor o vojnih grobiščih

"Zavezujemo se, da bomo uredili grobišča tako na slovenski kot na hrvaški strani v skladu z mednarodnim pravom in da na ta način izkažemo pieteto umrlim ter izrazimo spoštovanje," je ob podpisu v Zagrebu dejala ministrica Cotmanova, njena hrvaška kolegica pa meni: "Dodali smo kamenček v mozaik, ki se mu reče zgodovinska resnica."

Cotmanova je še poudarila, da bodo vsa pokopališča označena z znamenji in da namerava Slovenija postaviti spomenik v obliki kostnice za vse žrtve, tako vojne kot civilne, na Teznem. Na tem območju so lani odkrili ostanke od 15.000 do 17.000 ljudi.

Cotmanova: Odkrili 110.000 pokopanih
Cotmanova pravi, da je v Sloveniji približno 500 grobišč na katera se nanaša podpisani sporazum o urejanju vojnih grobišč za žrtve v obeh svetovnih vojnah in povojnih obdobjih. "Odkrili smo 110.000 pokopanih oseb, izkopi in sondiranja pa se nadaljujejo. Na žalost to delo še ni končano," je povedala.

"Sporazum bo dobra novica za tisoče in tisoče družin, ki še vedno ne vedo za usodo svojih članov," je dodala Kosorjeva in spomnila, da so priprave na omenjeni sporazum potekale od leta 2000.

Obenem je napovedala oblikovanje medvladne mešane komisije, ki bo skrbela
za izvedbo podpisanega sporazuma. Vsaka država bo v obdobju šestih mesecev po uveljavitvi sporazuma imenovala po tri člane komisije.

Dogovor o vojnih grobiščih