Foto:
Foto:

Ker bo Slovenija v kratkem predsedovala Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi, je beseda tekla tudi o pogledih na rešitev pridnestrskega vprašanja v Moldaviji.

Ključno reševanje pridnesterskega vprašanja
Rešitev pridnestrskega vprašanja je za Moldavijo življenjskega pomena in nihče ne more biti ravnodušen do tega vprašanja. Potrebno je storiti vse, da ga rešimo čim prej, je poudaril moldavski predsednik. Predsednik Drnovšek je zagotovil, da bo Slovenija poskušala pomagati po svojih najboljših močeh.

Postavljeni temelji za razvoj gospodarskega sodelovanja
Gospodarsko sodelovanje je vzpostavljeno, kar je podlaga za nadaljevanje. V Moldaviji so že prisotna podjetja, kot so Iskratel, Krka, Lek in Prevent. Obstaja pa še veliko možnosti za poglobitev gospodarskega sodelovanja, je še menil slovenski predsednik.

Na obisku se je mudil tudi moldavski minister za gospodarstvo Marian Lupe in se srečal z gospodarskim ministrom Matejem Lahovnikom. Pogovarjala sta se o trgovinskem in gospodarskem sodelovanju med državama, ki poteka brez večjih težav, a je pod realnimi možnostmi obeh gospodarstev.