Slovenija bo, kot kaže, imela tedenske, mesečne in letne vinjete. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija bo, kot kaže, imela tedenske, mesečne in letne vinjete. Foto: MMC RTV SLO
Z Darsa sporočajo, da bo uvedba vinjet za krajše časovno obdobje glede na obstoječi sistem - zdaj so v veljavi polletne vinjete po ceni 35 evrov in letne vinjete po ceni 55 evrov - pomenila za približno 17 odstotkov manjše prihodke od cestnine. Foto: MMC RTV SLO
Spremembe zakona o javnih cestah, ki uvajajo tedenske in mesečne vinjete, naj bi začele veljati 1. julija. Foto: MMC RTV SLO
Obetajo se nam še mesečne vinjete

Ministrstvo za promet predlaga spremembo zakona o javnih cestah, po kateri bi tedenske vijete stale 15 evrov, mesečne 35, letne pa 95 evrov. Vinjete za krajše časovno obdobje je vlada napovedala po pogovorih z Evropsko komisijo, potem ko je ta ustavila izplačila iz kohezijskega sklada za avtoceste. Konec marca je vlada tako napovedala odpravo polletnih in uvedbo tedenskih vinjet. Takrat je tudi napovedala podražitev letnih vinjet na 95 evrov, cena tedenskih pa naj bi bila 15 evrov.

Dars od mesečnih vinjet ne pričakuje dobička
Na Darsu pravijo, da so uvedbo enomesečnih vinjet deloma pričakovali, toda izkušnje v Avstriji kažejo, da se prav veliko uporabnikov avtocest za njihov nakup ne odloča. Temu primerno je oblikovana tudi cena, tako da Dars kakšnega posebnega vpliva predvidenega novega modela cestninjenja na finančno vzdržnost družbe ne pričakuje.

Cene vinjet po novem predlogu:
letna: 95 evrov
mesečna: 35 evrov
tedenska: 15 evrov

Kako je z vinjetami pri severnih sosedih?
Kot je znano, je nam najbližji primer vinjetnega obračunavanja Avstrija, kjer je prav tako za vožnjo po avtocestah in hitrih cestah treba imeti veljavno avstrijsko vinjeto. V Avstriji pa se dodatno plačujejo tudi nekateri avtocestni odseki, predori in gorske ceste. Poleg klasičnega plačevanja teh odsekov je mogoča uporaba videocestnine, ko prek spleta plačate prehod za določen cestninski odsek oziroma predor. Vsak prehod je vezan na točno določeno registrsko številko vozila. Kazen za vožnjo brez vinjete pri naših sosedih znaša najmanj 120 evrov.

Cenik avstrijskih vinjet za osebna vozila:
letna: 73.80 EUR
dvomesečna: 22.20 EUR
10-dnevna: 7.70 EUR

* dodatno se plačajo še predori in nekateri odseki cest

Manj denarja od vinjet bi pokrili na račun povišanja cestnin za tovorni promet
Ministrstvo za promet predlaga, da se zgoraj omenjene spremembe zakona o javnih cestah začnejo uveljavljati 1. julija letos. Pripravili so tri simulacije mogočih scenarijev, zmerno optimistično, optimistično in pesimistično. Po zmerno optimističnem scenariju bi se v proračun od prodanih vinjet letos nateklo 83,3 milijona evrov bruto prihodkov, leta 2010 pa 84,3 milijona prihodkov. Optimistični scenarij predvideva 86,4 milijona evrov prihodkov letos, prihodnje leto pa 92,8 milijona evrov prihodkov. Po pesimističnem scenariju bi se nateklo letos 80 milijonov evrov, prihodnje leto pa 77,3 milijona evrov.

Celotni predlog ministrstva za promet si lahko preberete tukaj.

Ministrstvo ob tem opozarja, da se bodo skupni bruto prihodki ne glede na scenarij z uvedbo krajših vinjet zmanjšali. Po optimističnem scenariju naj bi letos zmanjšanje znašalo med 8,5 in 20,6 milijona evrov. Na ministrstvu so ob tem poudarili, da je vlada že sprejela sklep, da se 1. julija letos za 40 odstotkov povišajo cestnine za tovorna vozila, kar naj bi letos prineslo 14 milijonov evrov več, če pri tem upoštevamo 15 odstotkov manj tovornega prometa.

A. M./ A. S.

Obetajo se nam še mesečne vinjete