Dijaki so šolske prostore zasedli, ker se ne strinjajo z oblastjo in reformo šolstva. Foto: www.slomedia.it
Dijaki so šolske prostore zasedli, ker se ne strinjajo z oblastjo in reformo šolstva. Foto: www.slomedia.it

Pouk je nato odpadel na vseh slovenskih višjih šolah na Tržaškem, piše slomedia.it. Na znanstvenem liceju Franceta Prešerna so se tamkajšnjim dijakom pridružili še dijaki sosednjega trgovskega zavoda Žiga Zois, dijakom poklicnega zavoda Stefan pa dijaki pedagoškega liceja Anton Martin Slomšek.

Dijaki se namreč ne strinjajo z vladno reformo šolstva, po kateri bo javno šolstvo dobilo 8 milijard evrov finančnih sredstev manj, šole z manj kot 300 dijaki pa bodo združene. Opozarjajo, da to določilo pomeni, da bodo vse slovenske šole v Italiji združene v eno samo ravnateljstvo - torej bo več šol z različnimi programi imelo le enega ravnatelja.

Dijaki prav tako trdijo, da reforma podpira zasebne šole, javne pa naj bi sčasoma izginile. V treh letih bo po njihovih besedah 87.000 profesorjev izgubilo delovno mesto, kar pomeni, da se bo povečalo število dijakov v razredih, in s tem zmanjšala kakovost samega pouka.

Dijake podpirata tudi krovni organizaciji Slovencev v Italiji, Slovenska kulturna gospodarska zveza in Svet slovenskih organizacij.

A. S.