Slavnostni govornik je bil letos obrambni minister Karl Erjavec. Foto: RTV SLO
Slavnostni govornik je bil letos obrambni minister Karl Erjavec. Foto: RTV SLO
Minister Karl Erjavec ob koncu slavnostnega nagovora v Dražgošah.
Prireditve v Držagošah se vsako leto udeleži več tisoč ljudi. Foto: RTV SLO
Dražgoše lani
Lani je bilo na dan proslave tam kar 80 centimetrov snežne oddeje. Foto: RTV SLO
Tisoči v Dražgošah

Udeležence spominske slovesnosti je nagovoril minister za obrambo Karl Erjavec. Poudaril je, da veličina Dražgoš postane mogočna šele v našem odnosu do časa, v katerem se je bitka dogajala. Dejal je, da so Dražgoše nekropola štiriletnega bojevanja za osvoboditev slovenskega ozemlja.

"Mali slovenski narod je bojeval dražgoško bitko in precej pred kasnejšimi zavezniki v nič razblinil mit o nepremagljivi vojski tretjega rajha," je dejal minister. Dodal je, da se želijo nekateri politiki distancirati od partizanstva, in opozoril, da "če ne bomo sprejemali preteklosti z vso resnico, bo težko zagotoviti dobro prihodnost." Erjavec je še poudaril, da je bila odločitev Slovencev za upor edina prava odločitev, in zagotovil, da ne bodo dovolili spreminjanja zgodovine.

Med udeleženci v Dražgošah je bilo tudi veliko članov vlade, poslancev DZ-ja in županov. Med njimi so bili predsednik Zveze združenj borcev in udeležencev NOB-ja Janez Stanovnik, nekdanji predsednik republike Milan Kučan, predsednik državnega sveta Janez Sušnik, evropski poslanec Borut Pahor in drugi.

Največja bitka NOB-ja na Gorenjskem
Cankarjev bataljon je v Dražgoše prišel konec leta 1941, potem ko je zamrla t. i. poljanska vstaja. Po tridnevnih bojih, ko je številčnejši nemški vojski uspelo zavzeti Dražgoše, so se partizani umaknili na Jelovico, okupator pa se je kruto znesel nad domačini, jih 41 ustrelil, 80 jih je poslal v koncentracijska taborišča, vas pa požgal.

Dražgoška bitka je bila prva bitka med drugo svetovno vojno, ko so se partizani odkrito bojevali proti okupatorju. Zaradi premočnega pritiska napadalcev, slabše opreme in brez lastne topniške podpore so se bili prisiljeni umakniti. Šele po kapitulaciji Italije leta 1943, ko so si materialno opomogli, se je bilo z okupatorjem spet mogoče odkrito spopasti.

Po poteh partizanske Jelovice že 50-ič
Slovesnost, ki se je je po podatkih organizatorjev udeležilo med 7 in 8 tisoč, po podatkih nekaterih pa kar 10 tisoč ljudi, je bila vrhunec sklopa prireditev Po stezah partizanske Jelovice, ki jo je tokrat že 50. leto organizirala Zveza združenj borcev in udeležencev NOB-ja Slovenije. Zaradi letošnjih okroglih obletnic bitke in organiziranega spomina nanjo je bila ta še pestrejša kot v preteklih letih.

Veliko obiskovalcev je na prireditev prišlo peš v okviru organiziranih pohodov, ki so v pol stoletja prerasli v eno največjih rekreativnih prireditev pri nas. Največ do zdaj - kar 532 pohodnikov - pa se je udeležilo 10-urnega pohoda s Pasje ravni v Dražgoše.

Slovesnosti v Dražgošah se vsako leto udeleži več tisoč ljudi, kot se je, kljub 80 centimetrom snega, zgodilo tudi lani, ko je navzoče nagovoril predsednik LDS-a Jelko Kacin.

Pet minut slave za Mladi forum SD
Svojih pet minut slave pa je dobil tudi podmladek SD-ja Mladi forum, ki je na prireditvi delil letake z napisoma: "Ne glejte vladne TV, laže!" in "Vlada je bolj človeška do kapitala kot do delavca". Napise pa so imeli tudi na transparentih. Transparente so spustili, ko jih je vodja prireditve pozval, da gre za spominsko slovesnost in da naj tega spomina ne žalijo.

Minister Karl Erjavec ob koncu slavnostnega nagovora v Dražgošah.
Tisoči v Dražgošah