Anja Kopač Mrak pravi, da se o njenem delu lahko pogovorijo. Foto: BoBo
Anja Kopač Mrak pravi, da se o njenem delu lahko pogovorijo. Foto: BoBo
Karl Erjavec
DeSUS je hitro pokazal karte. Foto: BoBo
Razmere v koaliciji vse bolj razburkane
Interpelacija Kopač Mrakove pred vrati
Cerar o podpori Mrakovi

Premier Miro Cerar je zvečer po pogovoru s poslanci SMC-ja dejal, da ta ne bo podprl interpelacije, saj gre za zlorabo tega instituta. Ostre besede je namenil prepiru DeSUS-a in SD-ja, ki ga je označil za poskus destabilizacije političnega prostora.

V izjavi novinarjem je premier pojasnil, da Kopač Mrakovi za zdaj zaupa in poziva SMC, naj interpelacije ne podpre. A obenem od ministrice pričakuje, da bo v kratkem predložila v obravnavo na vladi nekatere pomembne zakone, s katerimi predolgo odlaša, in da bo izvedla nekatere pomembne spremembe na njenem področju.

"Če bo ministrica pričakovanja izpolnjevala, bo šla vlada z njo naprej, če ne, bom moral čez čas sam ponovno premisliti, kakšno stališče zavzeti kot premier," je napovedal Cerar.

Glede prepira DeSUS-a in SD-ja je Cerar dejal, da gre za poskus destabilizacije političnega prostora. Povedal je, da mu DeSUS in njegov predsednik Karl Erjavec v zadnjih dneh nista predložila nobenega novega razloga ali dejstva, ki bi opravičevala spremembo stališča do interpelacije zoper ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Zato ne razume, zakaj se DeSUS, ki je zadnji hip napovedal podporo interpelaciji, poigrava s tem institutom.

"To je poskus destabilizacije političnega prostora in dela koalicije v času, ko naša vlada dosega dobre rezultate in imamo vse pogoje, da gremo naprej v ključne spremembe," je bil oster. Poskus destabilizacije je po njegovih besedah povsem neprimeren. SMC mora po njegovem mnenju prevzeti odgovornost, da odgovorno vodi vlado naprej in zagotavlja stabilnost. Ob tem je dejal, da nobena izmed strank nima razloga, da bi zapustila koalicijo, ki po njegovih besedah dela zelo dobro, in bi bilo porušiti to politično stabilnost povsem neodgovorno.

"Delam po svoji vesti"
Kopač Mrakova je po sestanku s koalicijskimi partnericami predtem povedala, da je k odstopu niso pozvali, vendar razmisleka o tem očitno ne izključuje. "Delam po svoji vesti. Če pa drugi, predvsem moji nadrejeni, menijo, da tega ne delam dovolj dobro in bi bilo mogoče delati drugače, je to stvar pogovora in dogovora," je pojasnila.

Še pred srečanjem pa je izjavila, da je veliko vprašanje, zakaj se je DeSUS premislil, saj se večinoma strinjajo glede politik uskladitve pokojnin in projekta Starejši za starejše. Sama ugotavlja, da ima DeSUS drugačno računico, vendar ni želela pojasniti, na kaj oz. na kakšne kupčije jo napeljujejo.

Bo SD zapustil koalicijo?
"Če smo v ponedeljek dobro razumeli, sta v ponedeljek interpelacijo zoper ministrico SD-ja napovedala SDS in DeSUS, kar je za nas novost," pa je pred srečanjem pojasnil predsednik SD-ja Dejan Židan. DeSUS-ova odločitev, da podpre interpelacijo, je presenetila tudi premierja Mira Cerarja. Pred sestankom koalicije je dejal, da se med SD-jem in DeSUS-om nekaj očitno dogaja, da pa zdaj res ni čas za brezplodne spore, njun poskus destabilizacije političnega prostora pa se mu zdi povsem neprimeren.

Ministrica uživa podporo SD-ja, je poudaril Židan, ki pa se ni želel izreči o tem, ali lahko SD po vsem tem še sodeluje v koaliciji, prav tako o tem ni povedal ničesar po koncu sestankov.

Razlogi niso preprosti. Morda pa gre zgolj za vpliv?
Kljub pogovoru koalicije pa poslanci DeSUS-a še niso prepričani, saj je vodja stranke Karl Erjavec ob robu obiska v Moskvi dejal, da njihova odločitev ostaja, ker ministrici ne verjamejo več. "Gre zlasti za njeno politiko na področju centrov za socialno delo in domov starejših, kjer vidimo, da je veliko zdrsov. Tudi koroški primer kaže na to," je dejal prvak DeSUS-a. Erjavec tudi dvomi, da bo SD izstopil iz koalicije, če pa že, to ne bo pomenilo konca vlade.

Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša pa je pojasnil, da če bi ministrica vsaj v neki meri skušala slediti interesom, ki so jih izkazovali v DeSUS-u, vprašanja podpore sploh ne bi bilo. DeSUS tako pričakuje pregledno socialno politiko, pri kateri želijo sodelovati in nanjo vplivati. Z navzočnostjo njihovih predstavnikov želijo sodelovati tudi na ravni različnih zavodov, kot so domovi starejših občanov in centri za socialno delo (CSD), je pojasnil Jurša.

Na vprašanje, ali so podporo pogojevali tudi z mestom direktorice v Domu starejših občanov v Ilirski Bistrici, je Jurša odgovoril, da je to bila ena izmed tem, ki so jo odprli. Zadeva stoji že eno leto in ne zdi se mu prav, da se ne razreši, je dejal. Po njihovem mnenju gre v tem primeru za prevelik vpliv posameznikov iz lokalnega okolja.

Podpredsednik DeSUS-a Tomaž Gantar pa je ob prihodu na srečanje koalicije zatrdil, da imajo "svoje razloge, ki niso tako preprosti, kot se včasih želi prikazati". Na vprašanje, kaj se je v zadnjih dneh zgodilo, da so ministrici podporo nenadoma odrekli, je odgovoril, da gre za spremembo njenih stališč in iskanje izgovorov, zakaj se nekaj naredi in zakaj ne. "Treba se je odločiti in se pogovoriti," je dejal in zavrnil navedbe, da razlogi za njihovo podporo interpelaciji niso vsebinski.

SMC miri koalicijske partnerje
Vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer pa miri položaj. "Kot kaže, je nastal nemir med strankama, glavna naloga največje stranke pa je, da vzpostavi dialog, da se pogovorijo in najdejo rešitev, da bodo enotno nadaljevali zastavljeno delo," je povedala in dodala, da je najpomembneje, da so pred njimi številni izzivi, tudi na področju socialne politike.
Je pa po sestanku koalicije dejala, da se v SMC-ju še niso odločili glede podpore Kopač Mrakovi in bodo glede tega počakali tudi na usmeritev premierja Mira Cerarja. Na splošno pa je izrazila željo po preseganju medstrankarskih konfliktov in po tem, da bi stopili skupaj v enotno, odgovorno politiko.

Samo interpelacijo pa vidi kot nedostojno, saj gre za zadeve, o katerih imajo pristojnost odločati drugi organi.

Razmere v koaliciji vse bolj razburkane
Interpelacija Kopač Mrakove pred vrati
Cerar o podpori Mrakovi