V igri je tudi stečajni upravitelj Marjan Dikaučič, je po seji izvršnega odbora stranke pojasnil vodja poslanske skupine SMC-ja Gregor Perič, ki je poudaril tudi prednosti obeh kandidatov. Pri Starmanu so to izkušnje pri delu v vladi in poznavanje evropskega pravnega reda, Dikaučič pa je po Peričevih navedbah strokovnjak na področju, ki ga je treba v okviru vladne koalicije še urediti. Gre predvsem za stečajno zakonodajo, ki je sicer programska prioriteta SMC-ja do konca mandata.

Perič je še poudaril, da gre pri izbiri kandidata na eni strani za politično in na drugi strani strokovno presojo. S Starmanom so sicer po njegovih navedbah na lokalni ravni sodelovali nestrankarsko in nepolitično. Če bo za novega pravosodnega ministra imenovan Starman, pa bi utegnil Dikaučič po neuradnih informacijah STA-ja postati njegov državni sekretar.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Člani izvršnega odbora SMC-ja so razpravljali tudi o drugih aktualnih političnih zadevah. Ena od teh je morebitna vrnitev ministra Počivalška med poslance – vprašanje se je, kot je znano, znova odprlo prejšnji teden, ko je predlog koalicije za razrešitev nekdanjega člana SMC-ja Igorja Zorčiča s položaja predsednika državnega zbora tudi drugič padel. Koalicija je napovedala še tretje glasovanje, veliko pa se ugiba o strategiji zagotovitve manjkajočega 46. glasu.

Počivalšek je izvršni odbor stranke obvestil, da ne glede na razmere v DZ-ju ostaja na mestu gospodarskega ministra, saj si po njegovi presoji gospodarska panoga trenutno ne more privoščiti dodatnih pretresov.

Kdo je najverjetnejši kandidat za pravosodnega ministra?

Marko Starman, ki naj bi ga SMC po informacijah TV Slovenija skoraj zagotovo predlagal za novega ministra, je visokošolski učitelj na Evropski pravni fakulteti Nove univerze v Novi Gorici in vodja urada za prostor v izolski občini. Med letoma 2000 in 2008 je že opravljal funkcijo državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje in na okoljskem ministrstvu, pozneje pa še v vladni službi za lokalno samoupravo in regionalno politiko. Z njim se je že pogovoril tudi predsednik vlade Janez Janša.

Po odstopu pravosodne ministrice Lilijane Kozlovič prejšnji četrtek, potem ko je vlada sprejela sklep o neseznanitvi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev, je premier Janez Janša predsednika SMC-ja Zdravka Počivalška prosil, naj v zakonskem roku oziroma čim prej predlaga novo ime za prevzem vodenja pravosodnega ministrstva.

Koalicijski partnerici sta mu naklonjeni

Vodja poslancev SMC-ja pri imenovanju novega pravosodnega ministra v DZ-ju ne pričakuje težav. Glasovanja v zadnjem tednu so po Peričevih besedah pokazala, da ima vlada zadostno podporo v parlamentu, pri čemer je spomnil, da je za imenovanje ministra potrebna navadna večina poslancev.

Starmanu so naklonjeni tudi v drugih dveh koalicijskih strankah. Na vprašanje, kaj o Marku Starmanu meni stranka SDS, je poslanka Alenka Jeraj v sredo dejala, da je bil Starman v času sodelovanja v vladah SDS-a učinkovit pri svojem delu. Če bo imenovan, predvidevajo, da bo dober pravosodni minister.

Tudi vodja poslancev NSi-ja Jožef Horvat je spomnil na Starmanovo delo v mandatu prve Janševe vlade. Z njim so imeli tudi pogovore kot s kandidatom za ustavnega sodnika. Če ga bo predsednik vlade predlagal v potrditev, v NSi-ju nimajo težav s tem, da bi ga podprli.

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec pa je komentiral, da v tem trenutku obstaja zelo majhen odstotek ljudi, ki bi si želeli sodelovati v tej vladi.