Umrli makedonski delavec kot kaže ni imel sredstev  za morebitno plačilo pregleda pri zdravniku. Foto: MMC RTV SLO
Umrli makedonski delavec kot kaže ni imel sredstev za morebitno plačilo pregleda pri zdravniku. Foto: MMC RTV SLO

Humanost in solidarnost naj bi bili osnovi zdravstva,tu pa nam človek umre zaradi stotih evrov. Je to država,ki si jo želimo?

Notranja ministrica Katarina Kresal na straneh spletnih omrežij

Policija preiskuje okoliščine smrti makedonskega državljana, ki je v soboto umrl v ljubljanskem Hotelu Lipa. Vinko Stojnšek s Policijske uprave Ljubljana je potrdil, da so danes začeli predkazenski postopek zaradi suma kaznivega dejanja zoper človekovo zdravje.

Stojnšek je potrdil, da je ljubljanska policijska uprava po proučitvi okoliščin dogodkov pred smrtjo makedonskega državljana danes začela s predkazenskim postopkom zaradi suma, da je bilo storjeno uradno pregonljivo kaznivo dejanje. Gre za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje zoper človekovo zdravje, je pojasnil Stojnšek in dodal, da bodo o vseh ugotovitvah obvestili pristojno tožilstvo.
ZSSS zaradi smrti makedonskega delavca zahteva ukrepanje pristojnih, ki naj ugotovijo, ali je zanjo odgovoren tudi delodajalec, ki ni plačeval prispevkov za zdravstveno zavarovanje.

48-letni delavec iz Makedonije je zaradih hudih bolečin v prsih 29. maja obiskal službo za nujno medicinsko pomoč v zdravstvenem domu v Ljubljani. Zdravstveni tehnik mu je povedal, da nima urejenega zdravstvenega zavarovanja, zato obstaja možnost, da bo moral, če se pregled pri zdravniku ne izkaže za nujen, le-tega plačati. Nenujni pregled naj bi delavca stal 100 evrov.

Delavec umrl v svoji sobi v hotelu Lipa
Delavec naj bi se po besedah predstojnice službe za nujno medicinsko pomoč odločil, da ne bo počakal na pregled, in je odšel domov. Nekaj ur pozneje je umrl v svoji sobi v hotelu Lipa.

Krivo pomanjkanje potrebnih informacij?
Po mnenju Zveze svobodnih sindikatov umrli ni vedel, da za osebo, ki ni zdravstveno zavarovana, stroške nujnega pregleda medicinske pomoči krije država. Prepričani so, da delavec ni imel dovolj denarja, da bi si lahko privoščil plačilo pregleda pri zdravniku.

Pozabljene dolžnosti delodajalca?
Sindikat je zato "zgrožen, da malomarnost delodajalcev plačujejo delavci, ne samo s svojo vsakodnevno revščino, temveč celo s svojim življenjem", je v izjavi za javnost zapisal predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič. Letno poročilo Inšpektorata RS za leto 2009 namreč kaže na več kot 100-odstotno naraščanje kršitev Zakona o zdravstvenem zavarovanju, in sicer prav v tistem delu, ki govori o prijavi v zdravstveno zavarovanje. ZSSS tragično smrt makedonskega delavca obžaluje.

Humanost in solidarnost naj bi bili osnovi zdravstva,tu pa nam človek umre zaradi stotih evrov. Je to država,ki si jo želimo?

Notranja ministrica Katarina Kresal na straneh spletnih omrežij