Za posipavanje ljubljanskih cest zimska služba v Ljubljani v povprečni zimi potrebuje okoli 3.000 ton soli in okoli 4.000 kubičnih metrov mešanice peska in soli. Foto: MMC RTV SLO
Za posipavanje ljubljanskih cest zimska služba v Ljubljani v povprečni zimi potrebuje okoli 3.000 ton soli in okoli 4.000 kubičnih metrov mešanice peska in soli. Foto: MMC RTV SLO
Sneg po Sloveniji
Sneženje bo danes ponehalo. Snežinke lahko znova pričakujemo v petek. Foto: MMC RTV SLO
Zima
Prihodnji teden sledi obdobje hladnejšega zraka in nekaj občasnih padavin. Foto: Reuters

Meteorologi napovedujejo povečini suh četrtek z jutranjimi temperaturami od minus pet do minus ena ter dnevnimi okoli nič, na Primorskem do osem stopinj Celzija. Občasne padavine se bodo pojavile le na jugu in vzhodu države. Padavine se bodo okrepile v petek, snežilo bo tudi v noči na soboto. Ponekod bo sneg prehajal v dež, mogoč je tudi ledeni dež.

Ste tudi v snežno odejo ujeli v fotografski objektiv? Vabljeni k nalaganju fotografij na Moj splet!

Padavine bodo v soboto oslabele
V soboto čez dan bodo padavine oslabele, nedelja bo v glavnem suha z nekaj manjšimi padavinami. Prihodnji teden sledi obdobje hladnejšega zraka in nekaj občasnih padavin, ne bo pa večjih, napovedujejo meteorologi.

Padavine so po napovedih danes dopoldne oslabele in do popoldneva večinoma ponehale. Najvišje dnevne temperature so bile okoli 0, ob morju do 8 stopinj Celzija.

Vremenske in prometne informacije
090 71 30 in 090 47 30 - pogovor z dežurnim vremenoslovcem Agencije za okolje
1970 - prometnoinformacijski center za državne ceste


Največ snega je seveda na Kredarici, zjutraj so tam namerili 225 centimetrov snega. Na Voglu je snežna odeja debela pol metra, v Postojni 24 centimetrov, v Ljubljani pa 18. Manj snega je v vzhodnem delu države - v Celju 12, na letališču Edvarda Rusjana Maribor 9, v Slovenj Gradcu pa 5 centimetrov.

Cestne službe dobro pripravljene
Snežne službe so na sneženje dobro pripravljene in imajo dovolj posipnega materiala. Dars ima trenutno po pogodbi zagotovljenih 40.000 ton soli. Za lažjo predstavo: Lani so jih porabili 28.000 ton. Dars hkrati za 1400 kilometrov cest, ki jih upravlja, letno porabi od 1,2 do 1,5 milijona litrov raztopine kalcijevega klorida. V zadnji večji zimski akciji, od torka popoldne do danes zjutraj so vzdrževalci Darsa sicer posuli skupno približno 2400 ton soli.

Za posipavanje ljubljanskih cest zimska služba v Ljubljani v povprečni zimi potrebuje okoli 3.000 ton soli in okoli 4.000 kubičnih metrov mešanice peska in soli. Poraba posipnih materialov na območju Ljubljane je sicer večja kot drugod, saj je tudi gibanje prometa drugačno kot na glavnih cestah. Ljubljanska zimska služba ima posipnega materiala trenutno na zalogi za približno trikratno celovito posipanje.

V Mariboru za občinske ceste in pločnike v mestu skrbi podjetje Nigrad, ki na eno zimsko sezono v povprečju porabi 2500 ton soli, okoli 50 ton kalcijevega klorida in okoli 2800 kubičnih metrov peska. Cestno podjetje Maribor, ki skrbi za ostale ceste na območju, so doslej porabili okoli 3.800 ton soli in okoli 3.000 kubičnih metrov posipnega drobljenca.

Sneg ovira promet tudi drugod po Evropi
Močno sneženje in hud mraz povzročata preglavice tudi drugod po Evropi. V Veliki Britaniji je promet ohromljen na celotnem otoku, najhuje je v severni in severovzhodni Angliji ter na Škotskem. Sneg je ohromil cestni promet, veliko težav imajo v železniškem prometu. Zaradi vremenskih nevšečnosti so morali zapreti več tisoč šol, do preklica so zaprta tudi številna letališča. Med njimi sta tudi londonski letališči Luton in Gatwick, kjer pristaja tudi slovenski nacionalni letalski prevoznik Adria Airways. O težavah s snegom poročajo tudi iz Italije in Avstrije.