V konkretnem primeru gre za identično zadevo, kot se je očitala podpisniku naznanitelja Zmagu Jelinčiču Plemenitemu, je še zapisal Zmago Jelinčič. Foto: MMC RTV SLO
V konkretnem primeru gre za identično zadevo, kot se je očitala podpisniku naznanitelja Zmagu Jelinčiču Plemenitemu, je še zapisal Zmago Jelinčič. Foto: MMC RTV SLO

Če ovržejo ovadbo proti Kresalovi in Zalarju, jo morajo tudi proti meni. Če ne, bomo pa skupaj sedeli.

Zmago Jelinčič

V nenadzorovanem napadu besa nad tistimi, ki jim pripisuje odgovornost za to, da se je ujel v lastno past, g. Jelinčič meša mitraljeze in pištole.

Uroš Petohleb, generalni sekretar LDS-a
Kresalova in Zalar
Jelinčič meni, da bi morala biti ministra deležna enakih postopkov kot on sam. Foto: LDS
LDS
V LDS-u so se odzvali z opombo, da je Jelinčič tudi sam osumljenec. Foto: MMC RTV SLO
Jelinčič "vrača" ovadbe

Ministrica Katarina Kresal, sporočajo iz LDS-a, "ne želi komentirati ravnanj osumljencev kaznivih dejanj"; v to skupino, navajajo, sodi tudi Jelinčič, saj je v postopku zaradi suma korupcije. Zaradi izjav, ki jih je Jelinčič izrekel na njen račun, pa je marca že podala predlog za kazenski pregon zaradi suma žaljive obdolžitve. Kaznivo dejanje je po besedah ministrice sicer tudi kriva ovadba.

Petohleb: Jelinčiča že ujeli "z roko v marmeladi"
"Zmago Jelinčič naj raje pojasni svoja dejanja, kot pa da se s preusmerjanjem pozornosti skuša izogniti neprijetnim vprašanjem," je v odzivu na ovadbo zapisal Uroš Petohleb, generalni sekretar LDS-a. Kot še meni, je Jelinčič z ovadbo dokazal, da nima resnih odgovorov na sume koruptivnosti, ki so v javnosti prisotni že dalj časa, nedavno pa so ga tudi organi pregona ujeli z "roko v marmeladi". "Ker mu z nobeno zvijačo do zdaj ni uspelo javnosti prepričati o lastni nedolžnosti, skuša zdaj relativizirati pomen svojih dejanj z enačenjem povsem običajnih in transparentnih demokratičnih postopkov z izsiljevanjem in "prijateljskim" prepričevanjem," še pravi.

Kot še meni Petholeb, prvak SNS-a ostaja zvest govorništvu zniževanja kulturnih standardov v slovenski politiki in celotni družbi.

Jelinčič: LDS-ovo postavljanje pogojev identično mojemu primeru
V ovadbi je vodja poslanske skupine in predsednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič zapisal, da so ministrica za notranje zadeve in predsednica LDS-a Katarina Kresal, pravosodni minister Aleš Zalar in drugi neznani storilci na sestanku sveta LDS-a 6. aprila sprejeli tri zahteve, ki so bile prek medijev naslovljene na predsednika vlade Boruta Pahorja z ultimatom, da jih do 12. aprila v celoti izpolni.

Drugi odstavek 262. člena Kazenskega zakonika določa, da uradni osebi ali javnemu uslužbencu obljubi, ponudi ali da nagrado, darilo ali kakšno drugo korist zanjo ali za koga drugega, da bi v mejah svojih pravic opravila uradno dejanje, ki bi ga tudi sicer morala ali smela opraviti, ali da ne bi opravila dejanja, ki ga tudi sicer ne bi smela opraviti, ali da bi kako drugače uporabila svoj položaj, se kaznuje z zaporom od 6 mesecev do 3 let, zato Jelinčič meni, da je stranka LDS Pahorju ponudila korist, da bi ta v mejah svojih pravic drugače uporabil svoj položaj.

Z drugimi besedami, korist, ki jo je Pahor po Jelinčičevih besedah imel od tega, je bila, da je LDS ostal v koaliciji. Svet LDS-a je namreč Kresalovo že pooblastil, da lahko sproži postopke za izstop, če zahtevam stranke ne bo zadoščeno. Šlo je torej, tako Jelinčič, tako za dajanje kot za jemanje podkupnine.

Ovadbo si lahko preberete tukaj.

Jelinčič je še zapisal, da gre v zgoraj omenjenem primeru za identično zadevo, kot je očitana njemu samemu v primeru gradnje letalskega muzeja - kot je znano, naj bi tedanjemu kmetijskemu ministru Milanu Pogačniku ponudil podporo pri interpelaciji v zameno za primerno zemljišče. "Glede na to, da so v skladu z ustavo vsakemu zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine ter da smo pred zakonom vsi enaki, pričakujem sprožitev enakega postopka tudi zoper osumljene," je sklenil ovadbo, ki jo je poslal na ljubljansko okrožno državno tožilstvo. Pričakuje torej, da bodo ministroma na enak način odvzeli prostost, kot so jo njemu, in izvedli pri njiju hišne preiskave. Že prej bi jima morali po njegovih besedah tudi prisluškovati, kakor so njemu.

"Kdo pravi, da ne bo še ene ovadbe?"
Prvi mož SNS-a je na sploh zelo kritičen do LDS-a saj meni, da pri nas pravo in demokracija ne veljata nič, če nista po meri LDS-a. "LDS v državni zbor ne sodi," je še dejal in napovedal, da bo zadevo opisal tudi na Svetu Evrope.

Na novinarsko vprašanje, zakaj niso ovadili tudi Pahorja, glede na to, da naj bi imel ta enako vlogo kot v njegovem primeru minister Milan Pogačnik, pa Jelinčič odgovarja: "Kdo pravi, da ne bomo napisali še ene kazenske ovadbe?"

Vloženo ovadbo je že komentiral tudi predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos, ki je dejal, da gre za stvar, ki bi se težko kvalificirala kot kaznivo dejanje. O tem bo odločalo tožilstvo, a sam meni, da gre za še eno izmed zlorab prava v politične namene.

Če ovržejo ovadbo proti Kresalovi in Zalarju, jo morajo tudi proti meni. Če ne, bomo pa skupaj sedeli.

Zmago Jelinčič

V nenadzorovanem napadu besa nad tistimi, ki jim pripisuje odgovornost za to, da se je ujel v lastno past, g. Jelinčič meša mitraljeze in pištole.

Uroš Petohleb, generalni sekretar LDS-a
Jelinčič "vrača" ovadbe