Direktor Umarja je dejal, da je stališče vlade, da so lahko izvensodne poravnave način za povečanje
učinkovitosti pravosodja in da jih je treba spodbujati. Foto: RTV SLO
Direktor Umarja je dejal, da je stališče vlade, da so lahko izvensodne poravnave način za povečanje učinkovitosti pravosodja in da jih je treba spodbujati. Foto: RTV SLO

Direktor urada za makroekonomske analize in razvoj Janez Šušteršič, ki je nadomeščal siceršnjega vodjo pogajanj Dušana Krajnika, je povedal, da so se strani strinjale, da je pravna varnost pomembna in da je treba vzpodbujati izvensodno reševanje sporov.

Sindikati in delodajalci predlagajo ureditev mediacije s posebnim zakonom, vlada pa bo svoje stališče sporočila do konca tedna. Ob tem sindikati opozarjajo, da morajo biti sodne odločitve kakovostne, zaradi česar ne sme biti žrtvovana učinkovitost. Delodajalci pa
opozarjajo, da je zaradi varnosti pomembna tudi enostavnost predpisov.

Sicer socialni partnerji dvomijo o dejanskih koristih sporazuma, ki bo veljal le do leta 2009. Pogajanja so do zdaj trajala leto in pol. V tem času je bilo odprtih vseh 19 poglavij, uskladili in zaprli pa so jih 15. Kot kaže, partnerje čakajo še naporna pogajanja, saj so pri enem izmed glavnih poglavij, to je o plačni politiki, še vedno vsak na svojem bregu. Sindikati zahtevajo, da se plače usklajujejo ne le z inflacijo, ampak tudi s storilnostjo, čemur pa delodajalci ostro nasprotujejo.

Vse tri strani si želijo, da bi pogajanja končali še ta mesec, a se zaradi nepopustljivosti vseh lahko zgodi, da mogoče socialnega sporazuma sploh ne bodo sklenili.