Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Evropski dan medgeneracijske solidarnosti, 29. april, je Evropska unija razglasila na pobudo evropske konference o medgeneracijski solidarnosti, ki je potekala na Brdu pri Kranju 28. in 29. aprila 2008 v času slovenskega predsedovanja EU-ju.

Ministrstvo: Začeti moramo v mladosti

Na ministrstvu za solidarno prihodnost v sporočilu za javnost pred evropskim dnevom medgeneracijske solidarnosti ugotavljajo, da vse bolj postajamo pozorni do izzivov in priložnosti, ki izhajajo iz demografskih sprememb, s katerim se sooča Slovenija in ves razviti svet. "Ne spreminjajo pa se samo razmerja med generacijami, temveč imajo te spremembe globoke posledice na delovanje celotne družbe. Odzivi tako družbe kot posameznikov na te izzive se morajo dotikati širokega nabora področij, začeti pa se morajo že v mladosti," so navedli. Poudarili so, da imata pri odzivanju na izzive dolgožive družbe pomembno mesto medgeneracijska solidarnost in medgeneracijske aktivnosti.

NIJZ opozarja na vseslovensko akcijo

Kot na svoji spletni strani navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), tokratni evropski dan medgeneracijske solidarnosti predstavlja tudi začetek vseslovenske akcije Pokloni čas, polepšaj dan, s katero simbolično napovedujejo aktivnosti, ki se bodo izvajale 1. oktobra, ko sicer praznujemo mednarodni dan starejših. Slednji sovpada z Nacionalnim mesecem skupnega branja, ki poteka od 8. septembra do 8. oktobra in se zaključi s Tednom otroka.

Prvi pomemben poudarek v okviru akcije je medsektorsko povezovanje v posamezni lokalni skupnosti, kjer si med drugim želijo povezovanja in sodelovanja vrtcev, šol, knjižnic, muzejev, domov za starejše občane, dnevnih centrov za starejše, medgeneracijskih centrov, zdravstvenih ustanov in drugih pomembnih deležnikov, kot so se izrazili.

Za same in osamljene

Pri aktivnosti Pokloni čas, polepšaj dan so se NIJZ-ju pridružili tudi ministrstvo za zdravje, ministrstvo za solidarno prihodnost, ministrstvo za kulturo, ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Javna agencija za knjigo RS, Mestna knjižnica Kranj, Andragoški center Slovenije, Slovenska sekcija IBBY, Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS ter Združenje splošnih knjižnic.

Drugo pomembno področje vseslovenske akcije pa naslavlja medgeneracijsko sodelovanje, v okviru katerega se želijo sodelujoči približati tudi tistim, ki so sami in osamljeni. "Morda je ena od aktivnosti priprava sporočila, ki ga lahko patronažne sestre, prostovoljci, prenesejo v njihove domove, jih povabijo v bližnjo šolo, knjižnico ali dvorano lokalne skupnosti na družabne oz. kulturne dogodke," navajajo.

V delu aktivnosti je v ospredju tudi knjiga; poudariti želijo pomen dejavnosti, kot so branje knjige ali posameznih odlomkov starejšim in obratno, pripovedovanje zgodb, morda tudi priprava literarnega ali likovnega dogodka s povabilom k predstavitvi.

Svetina opozarja na revščino med ostarelimi

V luči letošnjega evropskega dneva je varuh človekovih pravic Peter Svetina že v ponedeljek na pogovor povabil predstavnike civilne družbe. Na sestanku je poudaril, da je načelo solidarnosti eno temeljnih načel delovanja sistema socialne države. Med problemi, ki jih je nujno nagovoriti, pa sta po njegovem mnenju tudi ekonomski položaj starejših in naraščajoča revščina med starejšimi. Pri varuhu zato podpirajo vse ukrepe za izboljšanje položaja upokojencev.