Okrožno sodišče v Ljubljani je 15. marca s sklepom zavrnilo predlog države proti Rotisu za izdajo začasne odredbe. Foto: EPA
Okrožno sodišče v Ljubljani je 15. marca s sklepom zavrnilo predlog države proti Rotisu za izdajo začasne odredbe. Foto: EPA

Okrožno sodišče v Ljubljani je 15. marca s sklepom zavrnilo predlog države proti Rotisu za izdajo začasne odredbe. Država je začasno odredbo predlagala v zvezi z nakupom oklepnih vozil patria 8 X 8, so v sporočilu za javnost zapisali na Okrožnem sodišču v Ljubljani.

"Mediji in tudi politiki, to je mogoče razbrati iz medijskih objav, so omenjeni sklep interpretirali kot 'dobro podlago za nadaljevanje postopka'. Navajali so, da 'naj bi sodišče vladi med vrsticami priporočilo, naj neposredno vloži tožbo, saj ima veliko možnosti za uspeh'. Sodišče ni bilo nikoli svetovalec posamezne pravdne stranke, npr. vlade ali politike, in tako je tudi v predmetni zadevi," poudarjajo na sodišču.

Država bo tožila za ničnost pogodbe s Patrio
Ponovno pojasnjujejo, da je okrožno sodišče glede na posredovane navedbe ugotovilo, da pogoji za izdajo začasne odredbe niso podani, in je zato predlog upnice zavrnilo.

Vlada je v četrtek državnemu pravobranilstvu naložila, da do naslednje seje vlade pripravi tožbo za ničnost pogodbe s Patrio. Sklep ljubljanskega okrožnega sodišča, čeprav je to zavrnilo predlog vlade za izdajo začasne odredbe o izvrševanju pogodbe, je vlada namreč ocenila kot zelo dobro podlago za nadaljevanje postopka.