Foto:
Foto:
Vrhovno sodišče je ugodilo zahtevi Hinka Jenulla.

S tem je sodišče ugodilo zahtevi vrhovnega državnega tožilca Hinka Jenulla, ki toži vlado zaradi ponovljenega javnega razpisa.

Zamrznitev ima manjše posledice
V obrazložitvi je sodišče zapisalo, da je sprejelo Jenullovo zahtevo za zamrznitev zato, ker lahko le začasna odredba prepreči nastanek hujših škodljivih posledic, kot je na primer nepovratnost nadaljevanja postopka izbire generalnega državnega tožilstva.

Ministrstvo za pravosodje je namreč objavilo nov razpis za prosto delovno mesto generalnega državnega tožilca, s tem pa je stekel nov postopek kandidiranja, ki se bo končal z imenovanjem predlaganega kandidata v DZ-ju.

Ker je senat prve stopnje vrhovnega sodišča iz ugotovljenih dejstev nepravilno sklepal na obstoj drugih dejstev, izpodbijani sklep pa se nanaša na ta dejstva, je pritožbeni senat ugodil zahtevani začasni odredbi, je še zapisano v obrazložitvi sklepa vrhovnega sodišča.

Vlada je sicer na podlagi drugega razpisa, na katerega se je prijavil tudi Jenull, za prvega tožilca izbrala začasnega vodjo vrhovnega državnega tožilstva Franca Mazija. O njegovem imenovanju bi moral DZ odločati v četrtek, 15. julija.

Postopek ponovljenega razpisa je tako zamrznjen, dokler tožba Jenulla zoper vlado pred vrhovnim sodiščem ne bo pravnomočna. Kot je znano, je Hinko Jenull 8. junija vložil tožbo zoper vlado na vrhovnem sodišču zaradi vladnega sklepa, da se razpis za mesto generalnega državnega tožilca ponovi.