Koprski župan je v svoje odvetniške vrste dobil tudi sodnika, ki ga je septembra oprostil. Foto: RTVSLO
Koprski župan je v svoje odvetniške vrste dobil tudi sodnika, ki ga je septembra oprostil. Foto: RTVSLO
Franci Matoz
Horvat je v prijavi navedel, da bo sedež njegove pisarne na Kraški 32 v Divači, prav tam, kjer je tudi sedež odvetniške pisarne Matoz. Foto: MMC RTV SLO
Popovičeva oprostilna sodba dogovorjena?

Kot poroča Dnevnik, so odhod Bogomirja Horvata, sicer sodnika za civilne zadeve na koprskem sodišču, med odvetnike potrdili pri Odvetniški zbornici Slovenije. Njegova prijavna vloga je namreč že pozitivno rešena.

Horvat je v prijavi navedel, da bo sedež njegove pisarne na Kraški 32 v Divači, prav tam, kjer je tudi sedež odvetniške pisarne Matoz. Dalj časa je tudi znano, da Franci Matoz zaradi obilice dela išče pomoč na področju civilnega prava.

Dvom o nepristranskosti sodbe Popoviču
Septembrska oprostilna tožba Borisa Popoviča zaradi utaje davkov naj bi bila tako po mnenju mnogih dogovorjena. Tako je tudi predsednik koprske stranke Oljka Viktor Markežič dejal, da bodo s Horvatovim odhodom vsi njihovi strahovi utemeljeni, saj je že takoj po izbruhu afere pristojne pozval, naj zadevo raziščejo, pa se ni nič premaknilo. "Me prav zanima, kaj bodo rekli pravosodni minister, predsednica višjega sodišča v Kopru in gospa generalna tožilka, ki so do zdaj pritiskali glavo v pesek," je še dodal.

Horvat in Popovič naj bi se že pred in med sojenjem družila na kavah in na zasebnih zabavah, zasebno naravo druženja pa sta zanikala, češ da gre za srečanja poslovne narave. Koprsko sodišče ima namreč del svojih prostorov v najemu pri koprski občini.

Matoz: V zadevi ni nič spornega
Matoz po drugi strani zanika, da bi bilo to, da Horvat prihaja v odvetniško službo, kakorkoli sporno. Odločno je zanikal tudi, da bi bila sodba v Popovičevem primeru dogovorjena. Popoviča kmalu čaka še eno sojenje, tako da bi bilo nesmiselno, da Horvat odide sedaj, kar kaže na to, da so govorice o njegovi nevpletenosti neresnične, meni Matoz. Glede spornih srečanj Popoviča in Horvata pa je dejal, da sta se sestala leta 2003, ko o sodbi sploh ni bilo govora, šlo pa naj bi za poslovni sestanek.

Nepravilnosti na koprskem sodišču
Da so na koprskem sodišču razmere nevzdržne, so pred kratkim sodni svet opozorili tudi nekateri zaposleni na sodišču. Izpostavili naj bi predvsem dvom o nepristranskosti dela predsednika Horvata, nepravilnosti pa naj bi se dogajale predvsem na kazenskem oddelku koprskega sodišča. Nekateri obtoženci naj bi namreč lahko sami izbirali sodnike, ki bi jim utegnili biti bolj naklonjeni pri izrekanju kazni. Na sodnem svetu so z zadevo seznanjeni.

Popovičeva oprostilna sodba dogovorjena?