Kot je povedala varuhinja človekovih pravic, se pri svojem delu srečuje tudi s pritiski. Foto: MMC RTV SLO
Kot je povedala varuhinja človekovih pravic, se pri svojem delu srečuje tudi s pritiski. Foto: MMC RTV SLO
Sodni zaostanki so, kot opozarja Čebašek Travnikova, še vedno eden glavnih problemov na področju človekovih pravic. Foto: MMC RTV SLO

Neizvršenih po njenih besedah ostaja osemnajst odločb ustavnega sodišča, med njimi tudi ustavna odločba o izbrisanih. "Kako lahko verjamemo v pravno državo, če se niti odločbe ustavnega sodišča ne upoštevajo," se sprašuje Zdenka Čebašek Travnik.

Kot je še povedala, se je število pobud varuhu v letu 2007 povečalo za več kot deset odstotkov. To si je po njenih besedah mogoče razlagati z večjo prepoznavnostjo institucije varuha, večjem zaupanju vanjo ali pa tudi s porastom števila težav.

Kot je še povedala, jo skrbi tudi porast zadev s področja socialnega varstva, kar kaže na večjo stopnjo revščine, ter okoljevarstva in otrokovih pravic. Na tem področju si v uradu varuha posebej prizadevajo za ustanovitev inštituta zagovornika otrokovih pravic.

Pritiski predvsem v obliki zmanjšanja sredstev
Kot je v poročilu še zapisala Čebašek Travnikova, se pri svojem delu srečuje tudi z različnimi pritiski, tudi političnimi. Tud prehodi na nov plačni sistem, ki je z znižanjem plač zadal udarec delovanju institucije varuha, je po njenih besedah mogoče razumeti kot vrsto pritiska, poleg tega pa je varuh ostal tudi brez dodatnih sredstev, za katera so zaprosili. Kot je še zapisala, se je spopadala tudi z drugačne vrste pritiski, ki pa so ostali izrečeni, ne pa zapisani.

Ministrstva bolj ali manj kooperativna
Varuhinja je spregovorila tudi o sodelovanju urada z državnimi organi. Največ sodeluje z ministrstvi, ki pa so na to različno pripravljena. Kot je dejala, imajo z nekaterimi, denimo z ministrstvom za okolje in prostor, "kar hude težave," medtem ko se sodelovanje z zunanjim ministrstvom in ministrstvom za delo počasi izboljšuje.

Na vrsti so poslanci
Varuhinja človekovih pravic je letno poročilo za lani sicer izročila predsedniku državnega zbora Francetu Cukjatiju. Ta je dejal, da državni zbor poročila vedno skrbno obravnava, zato je prepričan, da bo to ena pomembnejših tem v začetku prihodnjega mandata.