Ena od bistvenih novosti zadnjega razpisa je tudi, da bodo morali ponudniki zagotavljati vsaj dve različni študentski kosili na dan, od tega eno brezmesno. Foto: Pixabay
Ena od bistvenih novosti zadnjega razpisa je tudi, da bodo morali ponudniki zagotavljati vsaj dve različni študentski kosili na dan, od tega eno brezmesno. Foto: Pixabay

Poleg tega, da je razpis, ki ga je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti objavilo 12. julija, prvič odprt za gostince iz vseh krajev v Sloveniji, so v dokumentacijah po navedbah Študentske organizacije Slovenije (ŠOU) izboljšali tudi definicije nekaterih jedi, prav tako pa spodbujajo ponudnike k nudenju bolj zdravih obrokov za študente.

Z novim razpisom se ponudniki delijo na dva tipa. Ponudniki tipa A so denimo tradicionalne samostojne restavracije in gostilne, samopostrežne restavracije, okrepčevalnice, gostišča, turistične kmetije ter začasni gostinski obrati, ki se bodo na razpis še vedno lahko prijavili na isti način, kot so se do zdaj.

Sorodna novica Širi se ponudba študentskih bonov, želja je, da bi bolj zdravo jedli

Pod tip B pa so uvrščeni javni zavodi, srednje šole, dijaški in študentski domovi, bolnišnice, domovi za ostarele ter akreditirani visokošolski zavodi z lastno kuhinjo, kjer sami pripravljajo in ponujajo hrano. S klasifikacijo želijo na ministrstvu spodbuditi in v sistem študentske hrane vključiti javne ponudnike, ki v javnem interesu zagotavljajo zdravo in dostopno prehrano.

Ena od bistvenih novosti je tudi, da bodo morali ponudniki zagotavljati vsaj dve različni študentski kosili na dan, od tega eno brezmesno. Slednje se bo lahko v tednu ponovilo večkrat, bo pa moral ponudnik zagotavljati vsaj dve različni brezmesni kosili na teden oziroma sorazmerni delež brezmesnih študentskih kosil v primeru, da prehrano nudi manj kot pet dni na teden.

Vse manj ponudnikov

Število ponudnikov študentske prehrane v zadnjih letih upada. V Ljubljani je bilo po podatkih ministrstva za delo leta 2016 denimo 333 ponudnikov, leta 2022 pa 229. V tem obdobju se je na območju Maribora število ponudnikov 224 znižalo na 123, na območju Univerze na Primorskem pa iz 60 na 25.

"Večje število ponudnikov bo povečalo dostopnost in popestrilo izbiro"

Subvencionirana študentska prehrana je sicer način državne pomoči študentom v Sloveniji, kjer imajo upravičenci pravico do enega subvencioniranega obroka za vsak delovni dan. Obroki se lahko nudijo skozi celo leto med 7. in 22. uro. Višina subvencije trenutno znaša 4,02 evra, maksimalna vrednost obroka pa devet evrov.

"Želimo si, da bi se na razpis prijavilo čim več ponudnikov, saj bo večje število ponudnikov povečalo dostopnost in popestrilo prehransko izbiro, kar je ključnega pomena za zadovoljstvo študentov. Veseli nas, da smo z našimi prizadevanji dosegli odprtje javnega razpisa za vse kraje v Sloveniji, zato vse ponudnike vabimo, da se na omenjen razpis tudi prijavijo," so povzeli besede predsednika ŠOS-a Luke Mihaliča.

Za vsa dodatna vprašanja se gostinci lahko obrnejo na ministrstvo za delo na elektronskem naslovu gp.mddsz@gov.si ali na telefonskih številkah 01 369 75 78 in 01 369 77 34 vsak delovni dan od 9. do 11. ure, so še sporočili iz organizacije. Rok za oddajo vlog je sicer 4. september.