Jernej Štromajer bo odstopil, ko bo oblikovana vlada študentske enotnosti. Foto: MMC RTV SLO
Jernej Štromajer bo odstopil, ko bo oblikovana vlada študentske enotnosti. Foto: MMC RTV SLO
Skupščina ŠOS-a
V sredo so bile na skupščini ŠOS-a sprejete spremembe študentske ustave. V ŠOUL menijo, da je bila skupščina sklicana nezakonito, kar v ŠOS-u zanikajo. Foto: MMC RTV SLO
Štromajer bo odstopil, če bo ustanovljena vlada enotnosti

V ŠOUL obsojajo dejanja nekdanjega svetovalca, ki ga je policija zaradi suma podkupovanja delegatov na sredini skupščini ŠOS-a priprla. Kot je znano, naj bi svetnike in poslance na skupščini podkupoval, da bi nasprotovali sprejetju sprememb študentske ustave, ki jim ne nasprotoval tudi ŠOUL. V Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani poudarjajo, da je osumljeni dejanja izvajal brez vednosti vodstva ŠOUL. Ob tem so potrdili, da je policija v četrtek preiskala mizo, ki jo je med opravljanjem funkcije uporabljal na ŠOUL-ju, ter dodali, da Štromajer ni bil del preiskave.

ŠOS diskriminatoren do ljubljanskih študentov
V ŠOUL so zaradi po njihovem mnenju nezakonitega sklica skupščine ŠOS-a napovedali vložitev tožbe proti odgovornim osebam. Ali so tožbo že vložili, niso povedali, predsednica ŠOS-a Katja Šoba pa je dejala, da z morebitno vloženo tožbo ni seznanjena.
Pogovori o oblikovanju vlade študentske enotnosti, ki bi jo sestavljale vse študentske skupine znotraj ŠOUL-a, se bodo začeli v ponedeljek, napovedujejo v ljubljanski študentski organizaciji in dodajajo, da je enotnost vseh skupin nujna za to, da dosežejo enakopravnost v ŠOS-u.

V ŠOUL-u so prepričani, da bi morala Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) enakopravno zastopati pravice in interese vseh študentov, česar pa pri pripravi osnutka predloga sprememb študentske ustave ni storila, saj pri tem niso mogli sodelovati predstavniki ljubljanske študentske organizacije.

S tem, pravijo v ŠOUL-u, so za možnost sodelovanja prikrajšali več kot polovico slovenskih študentov. "Ker gre za temeljni akt študentskega organiziranja, je tak način odločanja nesprejemljiv in nelegalen. Nova študentska ustava tak način odločanja še uzakonja, saj lahko predsedstvo ŠOS-a odločitve v imenu vseh študentov sprejema brez predstavnikov ene študentske organizacije. S tem je zanikana temeljna ideja in smiselnost delovanja ŠOS-a," so prepričani v ŠOUL-u.

"Ljubljanski študentje v neenakopravnem položaju"
Predsednik ljubljanske študentske organizacije, Jernej Štromajer, opozarja: "ŠOU v Ljubljani zastopa pravice in interese približno 60.000 študentov. Z novo, nelegalno študentsko ustavo so v neenakopravnem položaju v primerjavi s študenti drugih slovenskih univerz, tako kar se tiče pravic in tudi interesov."

Štromajer še dodaja, da pričakuje, da bodo študentske skupine znotraj ŠOU v Ljubljani pripravile konkretne predloge za nadaljnje delovanje organizacije pri zagotavljanju študentskih pravic in interesov. Ko bo dosežen dogovor o oblikovanju vlade študentske enotnosti, bo ponudil svoj odstop.

Štromajer bo odstopil, če bo ustanovljena vlada enotnosti