Fakulteta za menedžment je brez vednosti senata univerze in sveta za visoko šolstvo razpisala posebni specialistični študij menedžmenta za zaposlene v SV-ju. Fakulteti je bilo v drugih primerih očitano, da omogoča nenavadno hitre in sporne prehode med študijskimi programi, ter pridobivanje univerzitetne izobrazbe brez diplomskih del. Foto: MMC RTV SLO
Fakulteta za menedžment je brez vednosti senata univerze in sveta za visoko šolstvo razpisala posebni specialistični študij menedžmenta za zaposlene v SV-ju. Fakulteti je bilo v drugih primerih očitano, da omogoča nenavadno hitre in sporne prehode med študijskimi programi, ter pridobivanje univerzitetne izobrazbe brez diplomskih del. Foto: MMC RTV SLO
Rado Bohinc
Študentski svet Univerze na Primorskem je k odstopu pozval rektorja Rada Bohinca, s tem pa se v ŠOUP ne strinjajo, saj menijo, da je za nepravilnosti odgovorno vodstvo Fakultete za menedžment z dekanom Egonom Žižmondom na čelu. Foto: MMC RTV SLO

V ŠOUP-u kot razlog za poziv k takojšnjemu odstopu navajajo ugotovljene nepravilnosti na Fakulteti za menedžment, omajan ugled fakultete in celotne univerze. Menijo, da je treba prekiniti agonijo in preprečiti škodo, ki se dela univerzi, ter dodajajo, da je za nepravilnosti na fakulteti odgovorno vodstvo z Egonom Žižmondom na čelu.

V študentski organizaciji trdijo, da se vodstvo skriva za poročilom ministrstva za visoko šolstvo, ki je nastalo konec septembra, ko je ministrstvo vodila še Mojca Kucler Dolinar, sekretar na ministrstvu pa je bil Dušan Lesjak, med odvijanjem največjih nepravilnosti prodekan za študijske zadeve na Fakulteti za menedžment.

Kot je znano, pa je študentski svet Univerze na Primorskem zaradi domnevnega kršenja statuta, prikrivanja poročila o nepravilnostih na fakulteti in pomanjkljivega ukrepanja pri sankcioniranju odgovornih k odstopu pozval rektorja univerze Rada Bohinca. Zahteve študentskega sveta po odstopu Rada Bohinca v ŠOUP-u ne podpirajo. Menijo namreč, da bi ustvarjanje krize na celotni univerzi negativno vplivalo na preostale članice in še bolj okrnilo ugled univerze. So pa izrazili podporo študentskemu svetu v prizadevanju za zaščito zakonitosti in ugleda univerze, a menijo, da je za nepravilnosti odgovorno predvsem vodstvo fakultete in ne rektor, ki je po njihovem mnenju nepravilnosti začel odkrivati takoj po prihodu.

Bohinc leta 2008 odredil nadzor
Bohinc je v začetku leta 2008 odredil nadzor, skupino pa je vodil Darko Darovec. O izsledkih so javnost obvestili septembra lani, nadzor pa je pokazal dejanske nepravilnosti, kot je na primer preseganje števila razpisnih mest pri vpisu študentov, vpisovanje študentov neposredno v absolvenstki staž, naknadno spreminjanje vpisnih pogojev.

V poročilu je naštetih kar nekaj nepravilnosti. Fakulteta za menedžment je brez vednosti senata univerze in sveta za visoko šolstvo razpisala poseben specialistični študij menedžmenta za zaposlene v SV-ju. Fakulteti je bilo v drugih primerih očitano, da omogoča nenavadno hitre in sporne prehode med študijskimi programi ter pridobivanje univerzitetne izobrazbe brez diplomskih del.

Fakulteta za menedžment: Nepravilnosti ni bilo
Ob razkritju poročila pa so se v javnosti začela pojavljati namigovanja, da javnosti ni bila predstavljena celotna zgodba ter da so nepravilnosti mnogo hujše. Ker je imelo poročilo oznako zaupno, ni prišlo v javnost. A se je na odločitev univerze pritožila skupina študentov, infromacijska pooblaščenka pa je odločila, da ni razlogov za zaupnost poročila. A sta od tega minila že dva meseca, ne fakulteta ne univerza pa s poročilom nista seznanili javnosti. Senat univerze naj bi poročilo obravnaval na junijski seji.

Po neuradnih infromacijah naj bi poročilo govorilo o spreminjanju vpisnih pogojev pri študentih, ki so prihajali iz drugih programov, fakulteta naj bi se sama domislila svojih meril za pretvorbo povprečnih ocen oziroma delvnih izkušenj, izstopal pa naj bi tudi izjemno kratek čas študija nekaterih študentov, ki je lahko obsegal le nekaj dni. Zgodilo naj bi se tudi, da je fakulteta študentoma iz iste fakultete in istega programa, ki sta prešla na fakulteto za menedžment, določilo drugačne obveznosti oziroma diferencialne izpite.

Na fakulteti še vedno zatrjujejo, da nepravilnosti ni bilo, kar so dokazali tako ministrstvu za visoko šolstvo kot svetu za visoko šolstvo.

A. M.