Na ministrstvu cenijo Drnovškovo pobudo, hkrati pa mu odsvetujejo potovanje v Darfur. Foto: RTV SLO
Na ministrstvu cenijo Drnovškovo pobudo, hkrati pa mu odsvetujejo potovanje v Darfur. Foto: RTV SLO
Predsednik Janez Drnovšek
Predsednik je napovedal, da bo obiskal Darfur. Foto: RTV SLO

Zunanje ministrstvo opozarja predsednika pred nevarnostjo potovanja, kar bi zaradi varnosti pomenilo tudi velik strošek. Menijo še, da bi bilo koristno, če bi o tem razpravljala tudi DZ in vlada, saj je treba, kot so povedali za MMC, najpomembnejše državne in zunanjepolitične pobude potrditi še na vladi in v DZ-ju.

Slovenija je kot članica mednarodnih organizacij že vključena v reševanje razmer v Darfurju, ima pa omejitve, ki se jih je treba zavedati, so še zapisali v sporočilu za javnost. Ministrstvo je vnovič poudarilo, da je usklajevanje zunanjepolitičnih dejavnosti njegova naloga.

Drnovšek oddal program aktivnosti
Na MZZ-ju so še potrdili, da so v skladu z vladno uredbo dobili program dejavnosti predsednika države Janeza Drnovška na zunanjepolitičnem področju. Natančnih številk o stroških o potovanju Drnovška v Darfur in stroških drugih predsednikovih potovanj nimajo.

Več o razmerah v Sudanu si lahko preberete tukaj.
Širša angažiranost učinkovitejša
MZZ skrbi predvsem učinkovitost ukrepov. Slovenija sicer lahko ukrepa sama, a bo pri tem dosegla manj, kot če bi spodbudila širše angažiranje mednorodne skupnosti. Sloveniji je to do zdaj uspelo že večkrat, zato bodo tudi tokrat pozvali EU, Nato, predvsem pa OZN, naj energično ukrepajo v korist sudanskih ljudi. Sicer bodo o Darfurju v petek razpravljali tudi v Varnostnem svetu OZN-a.

Begunsko taborišče v Darfurju
Predsednik je pred kratkim na predstavnike več dobrodelnih organizacij v Sloveniji naslovil predlog o skupnem človekoljubnem projektu v Darfurju, v okviru katerega bi v tej afriški državi, kjer se razmere zaostrujejo, postavili taborišče za 10.000 beguncev. Napovedal je tudi obisk Darfurja in Čada, kamor naj bi odpotoval februarja.