Vlada je sprejela tudi končen razrez razvojnih politik. Foto: MMC RTV SLO
Vlada je sprejela tudi končen razrez razvojnih politik. Foto: MMC RTV SLO
Razrez izdatkov po programih in podprogramih mora biti pripravljen do 18. avgusta. Foto: MMC RTV SLO

Kot je na novinarski konferenci po deveturni seji vlade povedal finančni minister Franc Križanič, je vlada hkrati sprejela končen razrez razvojnih politik. Vlada je sicer že v ponedeljek določila zgornjo mejo možnih izdatkov proračunov, ki bo za obe leti znašala po 8,956 milijarde evrov. Proračunski primanjkljaj države naj bi za leto 2010 znašal 4,8 odstotka, za 2011 pa 3,5 odstotka BDP.

Vlada je sprejela tudi indikativno višino proračunskih izdatkov, ki bodo namenjeni omenjenim razvojnim politikam. "Izraz indikativno pomeni, da bomo verjetno lahko še nekaj spreminjali s tega področja," je dejal Križanič.

Razrez izdatkov po programih do 18. avgusta
Poleg tega je vlada naložila delovnim skupinam po posameznih razvojnih politikah, da do 18. avgusta pripravijo popoln razrez izdatkov po programih in podprogramih, s cilji in indikatorji, ter predlagajo tudi morebitne spremembe, če se pokažejo v obdobju proračunskega načrtovanja.

"Te spremembe bo vlada potrdila ali pa zavrnila na svoji prvi podopustniški seji, po načrtu bo to že 24. avgusta," je še povedal minister in dodal, da bo nato verjetno sledila še ena proračunska seja, na kateri bo sprejet razrez proračuna. Tega bo ministrstvo za finance uporabilo za pripravo konkretnega osnutka proračuna tudi po postavkah.

Proračun do 1. oktobra
Ta bo nato sprejet kot predlog proračuna, ki ga bo vlada s ciljnim datumom 1. oktobra poslala v parlamentarno proceduro. Minister ob tem pričakuje, da bo dosežen pomemben premik pri proračunskem načrtovanju.

Sprejem osnutka proračunskega memoranduma za leti 2010 in 2011 je označil za ključno odločitev in dodal, da je "načrt številka ena stabilizirati javne finance, načrt številka dve pa zagotoviti socialno vzdržnost".