Novelo zakona o medijih je na seji vlade predstavil minister Vasko Simoniti. Foto: RTV SLO
Novelo zakona o medijih je na seji vlade predstavil minister Vasko Simoniti. Foto: RTV SLO
Tiskani mediji
Namesto medijskega sklada projektno financiranje. Foto: RTV SLO

Zakon, ki ga je pripravilo kulturno ministrstvo, naj bi z nekaterimi ukrepi zagotovil pogoje za pluralnost v medijih. Temu je namenjeno predvsem učinkovitejše sankcioniranje krišiteljev pri obvezni pridobitvi soglasja za pridobitev več kot 20-odstotnega deleža v izdajateljih medijev.

Vlada je med temeljne cilje novega zakona uvrstila vzpostavitev financiranja medijev in sofinanciranje lokalnih, regionalnih in študentskih radijskih in televizijskih programov.

Izdajatelji televizijskih programov bodo na podlagi zakona tudi zavezani sprejeti lastna pravila oz. etične kodeksa glede kriterijev za prikazovanje oddaj in prizorov, ki vsebujejo seksualne in nasilne prizore. Po novem bodo novi mediji lahko poimenovani zgolj s slovenskimi imeni, razen nekaterih izjem.

Društvo novinarjev o zakonu zadržano
DNS predlagatelju očita predvsem, da je zadnje spremembe v predlog zakona vnesel v dneh pred vladno obravnavo in se na ta način izognil javnemu podajanju mnenj, pripombam in usklajevanju. Društvo je v okviru zakona kritično predvsem do sprememb glede pravice do popravka in načina financiranja. Sklad za medije je po vladnem predlogu nadomeščen s projektnim financiranjem. Prav tako pa v DNS-u poudarjajo, da se ob branju predloga zakonskih sprememb ne morejo znebiti občutka, da predlagatelj pojmu "pluralnost" namenja pretežno politični predznak.

Spremembe pri dodeljevanju državne pomoči
Ministri so govorili tudi o spremembah pri dodeljevanju državnih pomoči družbam v težavah. Predlog uredbe določa merila, po katerih se gospodarska družba uvrsti med družbe v težavah, določa pa tudi vsebino programa prestrukturiranja teh družb in pogoje za pridobitev kreditov in poroštev.

Delovanje Slovenije v evropski povezavi
Vlada je sprejela tudi deklaracijo o usmeritvah za delovanje Slovenije v institucijah EU-ja in opredelila prednostne naloge za leto 2006. V ospredju so predvsem načrti za uvajanje evra, lizbonska strategija, učinkovito črpanje sredstev iz proračuna EU-ja ter priprave na predsedovanje Uniji leta 2008.