Bojan Šrot ni bil na čelu stranke niti leto in pol, zdaj ga bo začasno nasledil njegov predhodnik Janez Podobnik. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Šrot ni bil na čelu stranke niti leto in pol, zdaj ga bo začasno nasledil njegov predhodnik Janez Podobnik. Foto: MMC RTV SLO
Stranke o odstopu Bojana Šrota
Pogovor z Bojanom Šrotom

Šrot je že v ponedeljek namignil na to možnost, potem ko je sporočil, do bo volilni kongres stranke še letos. Ob tem je pojasnil, da ga ne bi bilo smiselno sklicati, če bi nameraval nadaljevati mandat. Na prihajajočem kongresu ne namerava kandidirati za nobeno funkcijo.

Razpetost med Celjem in Ljubljano
Kot glavni razlog za prenehanje vodenja stranke je Šrot podal županovanje v Celju, po njegovih besedah pa največji del politike poteka v Ljubljani. Pojasnil je, da je bil edini predsednik parlamentarne stranke brez funkcije v Ljubljani, kar je od njega terjalo veliko energije.

Zanikal je, da bi se za odstop odločil zaradi izidov na jesenskih volitvah, in poudaril, da so v parlament prišli in da izid sploh ni tako slab.

Bogovič že zavrnil kandidaturo
Za Šrotovega naslednika se pojavljata imeni Radovana Žerjava in Franca Bogoviča, toda Bogovič naj o kandidaturi sploh ne bi razmišljal, saj je tudi sam župan, in sicer v Krškem. Najresnejši kandidat za vodenje stranke je tako Žerjav. Novega predsednika bodo volili na kongresu, ki bo še pred volitvami v Evropski parlament. Kdaj točno, bosta odločila svet stranke in njen glavni odbor. Šrot pričakuje, da se bo volilo sredi maja.

Šrot je vodenje stranke prevzel novembra 2007 in na tem mestu nasledil Janeza Podobnika. Prav on pa bo stranko vodil do volilnega kongresa.

"Bil je skrajni čas"
Je pa Šrotov odstop že avgusta lani zahteval tedanji predsednik glavnega odbora stranke Aleš Primc, a ga izvršilni odbor ni podprl, tako da je sam odstopil. Zato je danes dejal, da je bil skrajni čas, da Šrot spozna, da ni pravi človek za vodenje SLS-a. Po njegovem mnenju stranka potrebuje predsednika, ki bo izvorno pripadal vrednostim in zgodovinskim koreninam SLS-a.

S. Z.

Stranke o odstopu Bojana Šrota
Pogovor z Bojanom Šrotom