"Kakšna stranka je to, ki se imenuje socialdemokratska, čeprav ni niti socialistična, niti socialna, niti socialdemokratska," se glede Pahorjevega SD-a sprašuje Stanovnik. Foto: BoBo

O sedanji situaciji moram reči, da je neverjetno, da se po sedemdesetih letih od ustanovitve OF-a, v tisti Sloveniji, ki se je uprla Hitlerju, ker je hotel biti gospodar sveta, sedaj v Sloveniji ponovno pojavljajo domobranci, ki hočejo uveljaviti zmago premagancev.

Janez Stanovnik

Če bi imel neomejene možnosti, bi na oblast v Sloveniji postavil nekdanjega predsednika Milana Kučana, je dejal predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB-a Janez Stanovnik v intervjuju za Nedeljski dnevnik.

Stanovnik: Problem je strah
"Rešitev v Sloveniji je v tem, da bi moral zdaj enako, kot je storil v devetdesetih letih, ko je bila kritična situacija, Kučan vzeti stvari v roke," je dejal in dodal, da je svoj predlog predstavil tudi Kučanu.

Na vprašanje, ali je strah večji ali manjši kot med narodnoosvobodilno borbo, je predsednik zveze borcev odgovoril, da to zanj sploh ni problem. "Problem je strah. Tudi v svetem pismu je napisano, da bo udaril pastirja, pa se bo trop ovac razkropil. Enako je v družbi. Če v družbi izzoveš strah, ustvariš stres in izzoveš javno psihologijo strahu, ki potem vodi do tega, kar smo v zgodovini že doživeli pred sedemdesetimi leti".

"V Sloveniji se znova pojavljajo domobranci"
Biti predsednik Združenja zveze borcev ni funkcija, to je življenjska dolžnost, pravi Stanovnik. Če si se v mladosti tako odločil, potem vse življenje dihaš s tem, je pojasnil. Dodal je: "O sedanji situaciji moram reči, da je neverjetno, da se po sedemdesetih letih od ustanovitve OF-a, v tisti Sloveniji, ki se je uprla Hitlerju, ker je hotel biti gospodar sveta, sedaj v Sloveniji ponovno pojavljajo domobranci, ki hočejo uveljaviti zmago premagancev".

"Še bolj žalostno zame je, da so zdaj zgodovinski revolucionarji sklicali v Angliji nekakšno spominsko slovesnost in zahtevajo od Angležev, da se ustanovi nova zgodovinska komisija, ki bi ugotovila, da se v zgodovini ni dogajalo to, kar se je dogajalo, ampak se je dogajalo to, kar bi oni hoteli, da se je dogajalo", se je Stanovnik odzval na pobudo Študijskega centra za narodno spravo.

Stanovnik: Pahorjev SD ni socialdemokratski
Kot je dejal, je pisal predsedniku vlade Borutu Pahorju, in sicer zato, ker je poslal državnega uradnika, "slovenskega ambasadorja v Veliki Britaniji, na to provokacijo. Noben časopis ni tega omenil niti z besedico, čeprav sem vsem pisal. To je situacija Slovenije sedaj."

Pahor mu ni nič odgovoril, je pojasnil Stanovnik in dodal, da tudi časopisi niso ničesar objavili. Z našo zgodovinsko preteklostjo se očitno obračunava z molkom, je prepričan. Glede Pahorjevega SD-ja se je vprašal, kakšna stranka je to, ki se imenuje socialdemokratska, saj da ni niti socialistična, niti socialna, niti socialdemokratska.

In kakšno bo po Stanovnikovem mnenju naslednje leto? "Žal sem pesimist in mislim, da bo slabše od letošnjega in boljše od prihodnjega," je napovedal.

O sedanji situaciji moram reči, da je neverjetno, da se po sedemdesetih letih od ustanovitve OF-a, v tisti Sloveniji, ki se je uprla Hitlerju, ker je hotel biti gospodar sveta, sedaj v Sloveniji ponovno pojavljajo domobranci, ki hočejo uveljaviti zmago premagancev.

Janez Stanovnik