Na trenutke se je dražba kar razvnela. Foto: MMC RTV SLO / Blaž Tišler
Na trenutke se je dražba kar razvnela. Foto: MMC RTV SLO / Blaž Tišler

"Najprej smo začeli s sobotnimi stojnicami, kar imamo še vedno, in sicer na Prešernovem trgu. Ljudje so nam namreč poleg oblek začeli nositi še predmete, katerih se je nabralo kar precej, zato smo začeli s stojnicami. Pred dvema letoma smo potem odprli tudi trgovino na Poljanski cesti, ki deluje po načelu socialnega podjetništva," je za MMC povedala ena od organizatork Monika Cerar.
"Ljudje nam prinesejo stvari, ki so pri njih odslužile. Mi jih očistimo, damo na police in jih prodamo po simbolni ceni. Denar se nato porabi za plače zaposlenih," je pojasnila. Dodala je, da jim tudi s simbolnimi cenami znese in so ravno letos že prispeli na zeleno vejo. Zanje zdaj delajo že trije ljudje, del stroškov pokrijejo s subvencijami države, del pa zaslužijo sami.
V prihodnosti načrtujejo širitev trgovine, pri čemer jim je na roko šla tudi občina. Spletne trgovine nimajo, je pojasnila, čeprav so jo že imeli in jo v prihodnosti tudi ponovno načrtujejo. Vsa sredstva, zbrana na dražbi bodo namenjena razvoju dejavnosti posredovalnice ter zaposlovanju in usposabljanju socialno izključenih in brezdomnih ljudi.
Sončen dan pod platanami, nalašč za dražbo
Ob nabrežju Ljubljanice se je na sončen dan zbralo precej ljudi, ki jih je na dražbo pripeljala tudi radovednost kar tako, mimogrede."Z družbo smo se zmenili, in ko smo prišli sem, smo ugotovili, da je dražba. In prva stvar, ki sem jo zagledala, je bila točno to, kar mi je všeč," je z nasmehom na obrazu povedala gospa Mileva, ponosna lastnica treh starinskih plakatov.
Prodana je bila tudi slika našega kolega iz televizijske kulturne redakcije Boštjana Jurečiča. "Všeč mi je. Juračiča sploh "obrajtam"," je povedala gospa Marjeta, ki je na dražbo prišla s svojim možem Josipom. Ali je dražba zanjo končana? "Bomo videli," se je nasmehnila.
Svoj del dražbenega adrenalina je dobil tudi Jože, ki je domov odnesel skoraj čisto novo/staro torbico iz krokodiljega usnja, ki je nastala še v času, ko je bilo strojenje kože plazilcev še družbeno sprejemljivo. "Šel sem ravno mimo, za torbico pa sem se odločil, ker je nekaj posebnega. Zanimiva je," je povedal.
Na dražbi je bilo 74 predmetov – vse od starih knjig, kovčkov, plakatov, slik, torbic, vaz ... Vnel se je tudi majhen boj med dražitelji za tri izdelke iz krokodilje kože, katerih izklicna cena je s 50 poskočila na končnih 97 evrov.