Na Agenciji za varnost prometa opozarjajo na odgovornost staršev pri varnosti otrok v prometu. Foto: MMC RTV SLO
Na Agenciji za varnost prometa opozarjajo na odgovornost staršev pri varnosti otrok v prometu. Foto: MMC RTV SLO

Otroci so le redkokdaj povzročitelji prometnih nesreč. Največkrat so žrtve neupoštevanja predpisov in neprevidne vožnje drugih.

Vesna Marinko, Agencija za varnost prometa
Šolarji
Ivan Kapun iz Generalne policijske uprave je poudaril, da je varstvo šolarjev v prvih dneh septembra ena najpomembnejših nalog policije. Foto: BoBo
Varno v šolo

Javna agencija RS za varnost prometa je ob začetku novega šolskega leta pripravila novinarsko konferenco, na kateri so med drugim predstavili dejavnosti stanje varnosti cestnega prometa v Sloveniji ter aktivnosti agencije, policije in prostovoljcev v preventivni akciji ob začetku šolskega leta.

Podravje prometno najbolj nevarna regija
Ljubo Zajc
z Agencije za varnost prometa je povedal, da so se ukrepi za večjo varnost prometa v poletnih mesecih in posebni ukrepi za izboljšanje varnosti prometa v Podravju, ki so jih začeli izvajati pred poletjem, pokazali za pozitivne. Kot pravi, se je v število umrlih v prometu in število prometnih nesreč na splošno v juniju, juliju in avgustu v primerjavi s prejšnjimi leti zmanjšalo. Prav tako se je zmanjšalo število smrtnih žrtev zaradi prisotnosti alkohola.

"Podravje je najmanj varna regija. Ta trenutek je v Podravju umrlo že 24 ljudi. Iz nacionalnega cilja varnosti cestnega prometa bi bilo treba narediti vse, da v Podravju letos ne bi umrlo več kot 20 ljudi, umrlo pa jih je že 24," je opozoril.

Zajc je ob začetku šolskega leta še pozval starše, da naj bodo vedno oni tisti, ki bodo zadnji presodili, ali je njihovega otroka varno pustiti na cesto in ali razume nevarnosti, s katerimi se bo soočil v prometu.

Letos umrlo že osem otrok in mladostnikov
Tudi Vesna Marinko z Agencije za varnost prometa je poudarila, da so starši najbolj odgovorni za varnost svojih otrok v prometu, saj si ti ne znajo razlagati nekaterih predpisov in oceniti oddaljenosti vozil, zato morajo starši zmeraj preveriti, kaj njihovi otroci zmorejo in znajo. Po njenih besedah je promet za otroke in mladostnike zelo zahteven, saj mu celo odrasli včasih niso kos.

Dodala je še, da je Slovenija je na področju varnosti otrok in mladine v preteklih letih naredila veliko, saj se naša država v evropskem merilu uvršča med prve tri države glede zmanjšanja števila žrtev med otroki in mladoletniki v zadnjih desetih letih. Kljub temu pa so podatki za letošnje leto skrb vzbujajoči, saj je v letu 2011 na slovenskih cestah umrlo že 8 otrok in mladostnikov, mlajših od 18 let.

Černilec: Odrasli smo zgled otrokom
Boris Černilec
z ministrstva za šolstvo in šport je dejal, da je treba prometni varnosti nameniti veliko pozornosti vse šolsko leto, vendar s posebnim poudarkom na začetku. Pojasnil je, da na ministrstvu skupaj z drugimi pristojnimi organi in združenji pripravljajo preventivno akcijo, s katero želijo opozoriti na najbolj ranljive skupine v prometu in vse udeležence v prometu pozivajo k strpnosti in dobremu zgledu.

"Radi bi dosegli, da bi se otroci varno in odgovorno vključevali v promet. Seveda pa tukaj nastopamo v glavni vlogi odrasli, ki moramo otrokom pomagati s svojim znanjem. Odrasli smo zgled otrokom," je še poudaril.

Policija se posveča predvsem preventivi
Ivan Kapun
z Generalne policijske uprave je poudaril, da je varstvo šolarjev v prvih dneh septembra ena najpomembnejših nalog policije. Kot pravi, policija v tem obdobju svoje dejavnosti usmerja predvsem v preventivo, torej v opozarjanje na nepravilnosti na cesti ter v izobraževanja in pomoč otrokom, da čim bolj varno pridejo do šole.

V teh dneh so dejavni tudi glede nadzora, ki je usmerjen v tiste udeležence v prometu, ki najbolj ogrožajo otroke in mladostnike na poti v šolo.

Za varnost bodo skrbeli tudi prostovoljci
"Ob začetku šolskega leta bo okoli 1.000 prostovoljcev opravilo okoli 10.000 prostovoljnih ur s tem, da bodo na najbolj ključnih mestih na cestah, za katere obstaja ocena, da je nevarnost največja, skrbeli za varen prehod vseh šolarjev, še posebej pa prvošolcev. Naša ambicija je, da bi tako na otroke kot ostale udeležence prenesli znanje in izkušnje in jih s tem zavarovali," pa je dejal Zlato Zaletel iz Zveze združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije.

Otroci so le redkokdaj povzročitelji prometnih nesreč. Največkrat so žrtve neupoštevanja predpisov in neprevidne vožnje drugih.

Vesna Marinko, Agencija za varnost prometa
Varno v šolo