Pisanja statuta sta se sicer lotili dve skupini, ena pod vodstvom Jerovška (na sliki), drugo pa je imenoval direktor zavoda Anton Guzej. Foto: RTV SLO
Pisanja statuta sta se sicer lotili dve skupini, ena pod vodstvom Jerovška (na sliki), drugo pa je imenoval direktor zavoda Anton Guzej. Foto: RTV SLO
Anton Guzej in Stane Granda
Guzej in Granda odstop prvega nadzornika obžalujeta. Foto: RTV SLO

RTV je poznal veliko bolje kot mnogi drugi ... zelo obžalujem njegov odstop.

Predsednik programskega sveta RTV-ja Stane Granda
RTV SLO
Novega prvega nadzornika bo, tako kot je Jerovška, v nadzorni svet imenovala vlada. Foto: RTV SLO

Programski svet bo predlog statuta obravnaval na svoji naslednji seji, 12. septembra, podpredsednik nadzornega sveta Tomaž Glažar pa je izrazil prepričanje, da bo statut sprejet do konca septembra.

Statutu, ki bi moral biti sprejet do 15. julija, je bil sicer namenjen osrednji del seje nadzornikov zavoda.

Sicer pa je zaradi zamud pri pisanju novega statuta in razhajanj z vodstvom odstopil predsednik nadzornega sveta RTV Slovenija Janez Jerovšek. Med razlogi za nepreklicni odstop z mesta predsednika in člana NS-ja javnega zavoda, o katerem je že v sredo popoldne obvestil tudi premierja Janeza Janšo, navaja časovno komponento sprejemanja statuta in odnos vodstva do omenjene problematike. Predsednik programskega sveta Stane Granda in direktor RTV-ja Anton Guzej potezo obžalujeta.

Vlada bo morala v svet imenovati novega člana. Do preklica pa bo NS vodil podpredsednik, dela pa naj današnji dogodek ne bi oviral, ker je nadzorni svet še vedno sklepčen.

Osnutek statuta v procesu sprejemanja
Pisanja dokumenta, ki med drugim ureja delovanje javnega zavoda, njegove organe in njihove pristojnosti, pogoje za razrešitev generalnega direktorja, direktorjev radia in televizije ter odgovornih urednikov, sta se sicer lotili dve skupini. Prva pod vodstvom Jerovška, drugo, uradno skupino, pa je imenoval direktor zavoda Anton Guzej. Jerovšek je dejal, da je na pripombe vodstva na njegov predlog čakal kar dva meseca in pol.

Direktor Guzej očitkov o tem, da je za zamude pri sprejemanju osrednjega dokumenta krivo vodstvo, pred današnjo sejo NS-ja ni želel komentirati, saj, tako kot predsednik programskega sveta Stane Granda, razmer ni želel dodatno zaostrovati. Granda je nad današnjim dogodkom izrazil presenečenje, saj je bil prepričan, da so bila stališča o organiziranosti zavoda usklajena. Vodstvo se je Jerovšku v izjavi za javnost zahvalilo za pomembno vlogo pri začetku finančne sanacije javnega zavoda in dodalo, da je "v zadnjem obdobju prišlo med njim in vodstvom RTV Slovenija do določenih razhajanj glede načina organiziranja javnega zavoda, čeravno smo zasledovali iste cilje."

Jerovška je v nadzorni svet imenovala vlada, funkcijo pa je zasedel na prvi seji organa 26. januarja letos. 76-letni Janez Jerovšek je nekdanji generalni direktor RTV Slovenija v času osamosvajanja ter upokojeni doktor filozofije in sociologije. Je profesor na Fakulteti za podiplomske državne in evropske študije.

Pristojnosti nadzornega sveta
Med najpomembnejšimi nalogami nadzornega sveta so priprava in sprejetje statuta zavoda, h kateremu da predhodno soglasje programski svet, sprejetje finančnega načrta RTV-ja in nadzorovanje poslovanja.

Člani NS-ja so Klemen Jaklič in Franc Orešnik (SDS), Nikola Damjanić (LDS), Tomaž Glažar (SNS), Igor Šetinc (vsi imenovani s strani DZ-ja). Vlada je imenovala Janeza Čadeža, Matjaža Durjavo, zdaj že bivšega prvega nadzornika Janeza Jerovška in Sonjo Heine. Predstavnik zaposlenih je Martin Žvelc.

RTV je poznal veliko bolje kot mnogi drugi ... zelo obžalujem njegov odstop.

Predsednik programskega sveta RTV-ja Stane Granda