V nekaterih uradih naj bi delo potekalo upočasnjeno. Foto: MMC RTV SLO
V nekaterih uradih naj bi delo potekalo upočasnjeno. Foto: MMC RTV SLO
Policist
Policisti ob vseh prekrških ne bodo piskali. Foto: MMC RTV SLO
Televizija
Notranjepolitičnih vsebin na televiziji ne bo. Foto: Thinkstock
Kaj nas čaka v ponedeljek
Pred stavko javnega sektorja

Policisti in cariniki podrobnosti pred ponedeljkom ne želijo razkriti. Predpisi za primer stavke za oba poklica določajo nujne naloge, ki jih je treba opraviti.

Kot je povedal predsednik Policijskega sindikata Slovenije Branko Prah, bodo policisti enako vestno kot do zdaj opravljali naloge, povezane z varnostjo državljanov. Stavka pa se bo poznala pri zadevah manjšega pomena; tako se lahko zgodi, da v kakem križišču ne bo policista. Policisti poleg tega ne bodo izrekali kazni za nekatere prekrške.

Zaposleni v carini bodo naloge opravljali temeljiteje kot sicer, kar bi na večjih mejnih prehodih lahko povzročilo tudi zastoje.

RTV BREZ NOTRANJEPOLITIČNIH IN VOLILNIH VSEBIN
Stavki se bodo pridružili tudi zaposleni na RTV Slovenija, ki bodo sicer pripravljali in predvajali programe, a brez notranjepolitičnih vsebin in vsebin, povezanih z lokalnimi volitvami. Izjema bo sam potek stavke, s čimer bodo nadomeščene umaknjene vsebine.

RTV Slovenija bo sicer poročala o z zakonom določenih obveznih vsebinah v povezavi z resno ogroženostjo življenja, zdravja ali premoženja ljudi, kulturne in naravne dediščine ter varnosti države.

Upravne enote: Do novih dokumentov v nujnih primerih
Stavkali bodo tudi zaposleni v večini upravnih enot in precej občinskih upravah. Kot predlaga ministrstvo za javno upravo, naj bi potne liste, osebne izkaznice in nekatera potrdila izdajali le v nujnih primerih oziroma, če bi bilo v nasprotnem primeru ogroženo življenje, varnost ali premoženje. K slednjemu sicer sodi tudi, denimo, plačan dopust v tujini. Zakonsko zvezo bo mogoče skleniti, če je bil dan že vnaprej določen. Prošnje za izdajanje dovoljenja za prebivanje s strani tujcev bodo sprejemali ves čas.

Vozniško dovoljenje bo mogoče dobiti oziroma podaljšati le v nujnih primerih, podobno velja za gradbeno dovoljenje, ki ga boste dobili, če se vam izteka rok za pridobitev finančnih sredstev iz državnih in evropskih skladov.

Stavka naj bi potekala kombinirano. Zaposleni naj bi začeli stavkati kot zbor delavcev, stavko pa lahko nadaljujejo na delovnem mestu, kjer naj bi delali z zmanjšano intenzivnostjo.

V bolnišnicah se stavka ne bo bistveno poznala
Delo v bolnišnicah se v času stavke ne bo bistveno spremenilo. V Fidesu pojsnjujejo, da bodo zdravniki stavkali tako, da bodo enkrat tedensko izkoristili eno uro za posvetovanja o poteku dogajanj. Gre za uro priprave na delo, ki jim tudi sicer zakonsko pripada.

Predsednik sindikata sevalcev Robert Kokovnik je povedal, da si ignorance do bolnikov ne morejo privoščiti, tako da bodo nujne primere in naročene bolnike obravnavali redno.

Kar zadeva ambulantno dejavnost, bodo zdravniki opravljali urgentno delo in obravanavali vse bolnike, ki morajo biti obravnavani v roku treh mesecev. Ob začetku stavke izpada dela ne pričakujejo, lahko pa bi se to zgodilo ob zaostritvi stavke.

CSD-ji: Obravnavani le nujni primeri
V centrih za socialno delo naj bi stavkala več kot polovica zaposlenih. Zaposleni bodo tako zagotavljali le nujno socialno pomoč in socialne transferje, ki so uporabniku edini vir preživetja. Strokovni delavci bodo uporabnikom informacije o stavki posredovali po telefonu.

Kaj nas čaka v ponedeljek
Pred stavko javnega sektorja