Če je odkritje okužbe z virusom HIV pravočasno, je zdravljenje lahko precej uspešno. Foto: EPA
Če je odkritje okužbe z virusom HIV pravočasno, je zdravljenje lahko precej uspešno. Foto: EPA

Z virusom HIV je v Sloveniji okuženih manj kot 1.000 ljudi, ugotavlja Inštitut za varovanje zdravja, kar je razmeroma malo v primerjavi z večino držav Evropske unije.Naraščanje na novo odkritih okužb po letu 2003 pa je izključno posledica porasta okuženih med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, poroča Radio Slovenija.

Lani 36 novih okužb z virusom HIV
Lani je bilo prijavljenih 36 na novo okuženih z virusom HIV, kar je tri več kot leta 2006 in 20 več kot pred desetimi leti. Med na novo okuženimi sta dve ženski, med 34 moškimi pa je 29 takšnih, ki so imeli spolne odnose z moškimi. Podobno se odkriva tudi letos, je dejal Janez Tomažič z infekcijske klinike v Ljubljani.

Večina okuženih je starejših od 40 let, zato bi težko rekli, da gre za nevednost, kot kaže, pa je strah pred boleznijo zmanjšalo zelo učinkovito zdravljenje. Večina okužb je med starejšimi od 40 let tudi zato, ker virus še ni zanesen med intravenozne uživalce mamil, prostitutke in splošno populacijo. Res pa je tudi, da v homoseksualno skupino preventivni programi in sporočila težje prodrejo.

Odgovorna in varna spolnost ključna
Promocija odgovorne in varne spolnosti je še vedno ključna za preprečevanje okužbe, ob tem pa tudi promocija zaupnega testiranja, za katerega se pri nas odloča zelo malo ljudi. Testiranje lahko na željo posameznika opravi vsak zdravnik, v zdravstvenih domovih, urgentnih ambulantah. Tomažič meni, da bi morali glede testiranja oživiti širše kampanje.

Spodbudno pa je to, da se zmanjšuje delež tistih, pri katerih je okužba pozno odkrita, čeprav je še vedno preveč takih, pri katerih so priložnosti za uspešno zgodnje zdravljenje zamujene.