Nacionalno poročilo o stanju na področju drog v Sloveniji navaja, da je število smrti zaradi mamil naraslo. Najpogosteje je smrt povzročil heroin, sledijo mu metadon in benzodiazepini. Foto: EPA
Nacionalno poročilo o stanju na področju drog v Sloveniji navaja, da je število smrti zaradi mamil naraslo. Najpogosteje je smrt povzročil heroin, sledijo mu metadon in benzodiazepini. Foto: EPA
Količina zaseženega heroina se je v Sloveniji glede na leto 2006 zmanjšala. Leta 2007 je bilo namreč zaseženih 60 kilogramov te prepovedane droge, leto poprej pa 182 kilogramov. Foto: NN
Najpogosteje zasežena droga je bil tudi v letu 2007 kanabis. Zaseženih je bilo 9.483 rastlin, leta 2006 pa 2.557. Foto: EPA
Da bi prišli do droge, se odvisniki pogosto poslužujejo kaznivih dejanj, so za MMC poudarili na Generalni policijski upravi. Foto: EPA

, pa upadlo, med drugim navaja nacionalno poročilo s področja mamil.

Dobra novica je, da je Evropska raziskava o alkoholu in in preostalih mamilih med šolsko mladino (ESPAD) za leto 2007 pokazala, da večina mladih, starih od 15 do 16 let, ne uporablja prepovedanih mamil. Kljub temu naj bi vsaj enkrat v življenju prepovedana mamila poskusilo 23 odstotkov slovenskih 15- in 16-letnikov. Podatki o vseživljenjski rabi katerega koli mamila za obdobje 2003-2007 pa kažejo, da je uporaba pri vseh mamilih, razen kokainu, upadla.


Porast zdravstvenih obravnav zaradi prevelikih odmerkov
Precej manj prijeten je podatek, da je ljubljanski Univerzitetni klinični center zaznal porast obravnav zaradi prevelikega odmerka heroina, koakaina in amfetaminov. V letu 2007 je bilo takih zastrupitev skupaj 73, od tega je šlo v 58 primerih za heroin.


Število smrti, povezanih s prepovedanimi mamili za leto 2007, še ni znano, leta 2006 pa jih je bilo 67 (več kot leto prej). Med umrlimi je bilo največ takih, starih od 20 do 24 let.

Še vedno jih največ pomoč poišče zaradi heroina
Mamila, zaradi katerih se v Sloveniji najpogosteje poišče zdravstveno pomoč, ostaja heroin. Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja je leta 2007 v 17 (od skupno 18) centrih za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog pomoč poiskalo 1.566 uporabnikov drog. Med njimi jih je bilo prvič obravnavanih 23 odstotkov, ponovno 21 odstotkov, neprekinjeno pa 56 odstotkov. Večina prvič evidentiranih uporabnikov drog je kot osnovni razlog za iskanje pomoči navedla heroin (94 odstotkov), preostali pa kanabis (pet odstotkov), kokain (0,8 odstotka) in poživila (0,3 odstotka).

Kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog manj za 10 odstotkov
Kot omenjeno, je število kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog leta 2007 v primerjavi z letom 2006 upadlo za približno 10 odstotkov. Policija je tako leta 2007 ugotovila 1.429 kaznivih dejanj, povezanih z neupravičeno proizvodnjo in prometom z mamili, ter 183 kaznivih dejanj, povezanih z omogočanjem uživanja mamil. Najpogosteje zaseženo prepovedano mamilo je bilo marihuana, sledita heroin in kokain.

Kazniva dejanja pogosto pot do denarja za droge
Kot so za MMC povedali na policiji, do kaznivih dejanj na tem področju prihaja tudi zato, ker tako odvisniki pridobivajo denar za droge. "Predvsem so to premoženjska kazniva dejanja (velike tatvine, tatvine, ropi, roparske tatvine)," je za našo spletno stran pojasnil Drago Menegalija iz Generalne policijske uprave.

"Kot drugi vir njihovih sredstev za nabavo prepovedanih drog se pojavlja njihovo sodelovanje pri sami distribuciji, torej prodaji prepovedanih drog ostalim narkomanom. Pri teh primerih pa je policija že beležila primere izsiljevanj, telesnih poškodb ipd.," je dodal.

Več aktivnosti na področju preventive
Kot še omenja nacionalno poročilo o stanju na področju mamil, se v Sloveniji krepi preventivna dejavnost tako na področju zmanjševanja škode zaradi uporabe drog kot tudi na področju primarne preventive.

M. N.