ŠOS bo prihodnje dejavnosti še napovedal. Foto: RTV SLO
ŠOS bo prihodnje dejavnosti še napovedal. Foto: RTV SLO
Janez Janša
Janša študentov še ni povabil na srečanje. Foto: RTV SLO
Miha Ulčar
Miha Ulčar bo prihodnji teden začel že svoj drugi mandat kot predsednik Študentske organizacije Slovenije. Foto: RTV SLO

Študentska organizacija Slovenije namerava po besedah Mihe Ulčarja nadaljevati svoje dejavnosti, upajo pa, da se bodo kmalu srečali s premierjem Janšo. Janez Janša je, kot pravi Ulčar, sredi aprila na študente naslovil pismo, v katerem je zapisal, da se je ob morebitnih zapletih na pogajanjih pripravljen sestati s predstavniki ŠOS-a .

ŠOS se želi srečati tudi z predsednikom Drnovškom, saj je ta študente pri prizadevanju za študentsko delo podprl, zato ga želijo prositi za pomoč. Drnovšku bodo poslali prošnjo za srečanje, na katerem bi mu predstavili svoje težave.

Nadaljnjih demonstracij ŠOS zaenkrat ne načrtuje, končne odločitve o nadaljnjih akcijah pa bodo sprejeli v petek.

ŠOS ima legitimno vodstvo
Na očitke Janeza Janše, da se bodo pogajanja s ŠOS-om nadaljevala šele, ko bo Študentska organizacija dobila legitimno vodstvo, je Miha Ulčar za MMC odvrnil, da ŠOS legitimno vodstvo ima. Kot nekdanji in prihodnji predsednik ŠOS-a bo svojo funkcijo opravljal do ponovnega imenovanja, ki pa naj bi se zgodilo prihodnji teden. Njegovo imenovanje mora potrditi le še Študentska organizacija univerze v Mariboru, to pa so že storili Študentski organizaciji univerze na Primorskem in v Ljubljani ter Svet študentskih klubov.

Vlada je študentom očitala tudi, da na pogajanja prihajajo vedno drugi ljudje z novimi zahtevami. Miha Ulčar je pojasnil, da je ekipa študentskih pogajalcev vedno enaka. Ekipa se je pred vsakim nadaljevanjem pogajanj srečala in uskladila svoj nastop.

Preberite si intervjuja s predsednikom ŠOS-a Mihom Ulčarjem in ministrom za visoko šolstvo Juretom Zupanom.
Stroškov za 6 milijonov
ŠOS je predstavil tudi okvirne stroške, ki jih je imel z organizacijo protestov. Končnega izračuna še ni, a kot pravijo naj bi jih demonstracije stale slabih šest milijonov tolarjev.

Dogovor o študentskem delu šele, ko bodo uvedene štipendije
V kompromis o omejitvi študentskega dela pa je ŠOS pripravljen privoliti šele, ko bo 20.000 štipendij zaživelo v praksi. Takrat se bo šele pokazalo, ali je ukrep učinkovit. Ulčar meni, da se bo hkrati zmanjšala tudi panoga študentskega dela, kar si želi država.

Študentski servisi služijo
Študentski servisi so gospodarski subjekti, ki jih imenuje ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve in nad njimi izvaja tudi nadzor. Predsednik ŠOS-a se strinja, da nekateri študentski servisi služijo na račun študentov, in dodaja, da je izvajanje nadzora v pristojnosti države.

Prek študentskih servisov naj bi delo opravljalo 150.000 mladih v več kot 50.000 podjetjih po Sloveniji. Leta 2004 naj bi študenti in dijaki prek napotnic zaslužili več kot 84 milijard tolarjev, a na študentskih servisih opozarjajo, da se je obseg dela in zaslužka lani zmanjšal za od 10 do 20 odstotkov. Razlogi za upad naj bi bile davčne spremembe in razmere na trgu.

Nasprotovanje protestom
Sredine proteste je obiskala tudi skupina nasprotnikov protestom. Po besedah Mihe Ulčarja je šlo za člane podmladkov pomladnih strank, ki so protestom nasprotovali že prej. V ponedeljek so na različnih fakultetah delili letake proti protestom, svoje sporočilo pa so širili tudi preko elektronske pošte.