NLB bi moral biti zagotovo privatiziran, pravi Šušteršič. Foto: BoBo
NLB bi moral biti zagotovo privatiziran, pravi Šušteršič. Foto: BoBo
Vlada privarčevala pol milijona evrov

Šušteršič je na vprašanje, ali se strinja z oceno predsednika vlade Janeza Janše, da bi bila lahko Slovenija že oktobra nelikvidna, odgovoril, da so časi za državo res težki in da mora vlada pomembne reforme sprejeti še v jeseni.

Dejal je, da ni mogoče izključiti, da bo Slovenija morala zaprositi za pomoč, vendar da bo storila vse, da bi se temu scenariju izognila. "Bolj kot bomo pri tem uspešni, večja je verjetnost, da ne bomo potrebovali pomoči in se bomo lahko sami refinancirali," je glede potrebe po reformah dejal Šušteršič.

"Do konca leta potrebujemo morda pol milijarde evrov, Slovenija pa ima pri tem več alternativ: lahko najamemo domače kredite ali izdamo zakladne obveznice. Res pa je, da bi bila uspešna izdaja državnih obveznic do konca leta zelo dobrodošla," je še dejal Šušteršič.

Minister za finance je na vprašanje, katera podjetja bi vlada privatizirala, odgovoril, da bo treba prestrukturirati Adrio Airways, zagotovo pa tudi NLB. Kot je dodal finančni minister, tudi pri podjetjih, ki so v boljšem položaju, kot so Telekom, Triglav in Petrol, ni podlage, da bi bila še naprej v lasti države.

B. V.

Vlada privarčevala pol milijona evrov