Slovenija je plinovod Volta, ki bi potekal čez Slovenijo v Italijo, podprla. Foto: RTV SLO
Slovenija je plinovod Volta, ki bi potekal čez Slovenijo v Italijo, podprla. Foto: RTV SLO
Pot plinovoda po Sloveniji.
Vizjak je povedal, da je končna uresničitev zamisli o plinovodu zdaj v rokah Italije. Foto: RTV SLO
Italija bi z novim plinovodom dobila že četrti priključek na plin. Foto: RTV SLO

To je po pogovorih med prvim možem naftnega velikana Gazproma Aleksejem Millerjem in premierjem Janezom Janšo dejal gospodarski minister Andrej Vizjak. Povedal je tudi, da je bila trasa plinovoda Volta čez Slovenijo začrtana že leta 1997, nato pa je bil projekt opuščen.

Omenjeni plinovod, ki je po Vizjakovih besedah dobra alternativa plinskim terminalom v Tržaškem zalivu, bi pomenil dolgoročno rešitev težav oskrbe s plinom za Italijo, Madžarsko in Slovenijo.

Nafta Lendava vodilna v Srednji Evropi?
Slovenija bi s plinovodom na svojem ozemlju lahko začela razvijati tudi druge projekte, kot so elektrarne na plin. Vizjak je novinarjem po srečanju Janše in Millerja povedal, da sta Gazprom in Slovenija oblikovala strokovno skupino, ki se bo v prihodnjih tednih ukvarjala predvsem z vprašanjem Nafte Lendava, v katero želi rusko podjetje vlagati in jo spremeniti v eno vodilnih naftnih podjetij v Srednji Evropi.

Poleg tega zanima Gazprom tudi razvoj drobnoprodajne mreže izdelkov v Sloveniji, poudarja Vizjak. V to sodelovanje bi lahko po ministrovih besedah vključiti tudi Petrol, ki v zadnjih letih uspešno nastopa na trgih jugovzhodne Evrope.

Pogovori z Drnovškom in Vizjakom
Miller se je ta teden v Sankt Peterburgu srečal tudi s predsednikom države Janezom Drnovškom, v četrtek ob robu Evropskega poslovnega kongresa pa v Portorožu z ministrom za gospodarstvo Andrejem Vizjakom. Z njim se je pogovarjal o kapitalskem vstopu Gazproma v Nafto Lendava, poslovnem sodelovanju s Petrolom in gradnji plinovoda prek Slovenije.

Po Vizjakovem mnenju pogovori o sodelovanju Slovenije z Gazpromom pri oskrbi z energijo ne bodo vplivali na preveliko odvisnost Slovenije od Rusije. Država se namreč s plinom oskrbuje tudi prek Italije in v manjšem delu iz Avstrije.