Vizjak se je z Millerjem pogovarjal še o morebitnem poslovnem sodelovanju s Petrolom in o gradnji plinovoda čez Slovenijo do Italije. Foto: RTV SLO
Vizjak se je z Millerjem pogovarjal še o morebitnem poslovnem sodelovanju s Petrolom in o gradnji plinovoda čez Slovenijo do Italije. Foto: RTV SLO
Osrednja tema letošnjega kongresa je energetska prihodnost Evrope. Foto: RTV SLO

Vizjak se je ob začetku letnega evropskega poslovnega kongresa, na katerem se je v Portorožu zbralo več kot 300 poslovnežev s področja energetike in bančništva iz 20 držav, sešel s predsednikom uprave največje plinske družbe na svetu Gazprom Aleksejem Millerjem.

Gazprom se zanima za vlaganje v slovensko plinsko infrastrukturo, predvsem v lendavsko Nafto. Vendar Gazprom ne bo pripravil konkretne ponudbe, ampak le grobo oceno, kaj lahko Nafti in Sloveniji ponudi s svojim kapitalom. Z oceno bo Miller v soboto seznanil tudi predsednika vlade Janeza Janšo, s katerim sta se pred kratkim že sešla na srečanju v Rusiji.

Oživljena ideja plinovoda
V pogovorih Vizjaka in Millerja ni manjkala niti morebitna postavitev plinovoda čez Madžarsko in Slovenijo do Italije, vendar sta se sogovornika strinjala, da se bo to zgodilo le ob pristanku obeh vpletenih sosednjih držav. Pobuda, ki jo je podprl tudi predsednik države Janez Drnovšek, je sicer za Gazprom pa tudi za Vizjaka zanimiva, še predvsem zato, ker bi se tako izognili postavitvi plinskih terminalov v Tržaškem zalivu. Ti bi bili namreč tudi po besedah okoljevarstvenika Antona Komata neprimerno bolj škodljivi za okolje.

Vizjak je za TV Slovenija pojasnil, da bi plinovod Volta, za katerega je bil projekt pripravljen že pred leti, a nato iz gospodarskih razlogov opuščen, v Slovenijo vstopil pri Lendavi, nato pa prek vzhodnega in osrednjega dela države potekal vse do Trsta. Vizjak je italijansko stran sicer že zaprosil za srečanje, na katerem bi Italija uradno pojasnila načrte z gradnjo terminalov v Tržaškem zalivu.

Le o poslovnem sodelovanju s Petrolom
Vizjak in Miller sta razpravljala tudi o poslovnem sodelovanju s Petrolom, predvsem glede skupnega nastopa na tretjih trgih in načina, kako bi pri tem pomagala slovenska vlada in Slovenija.

Iz Petrola so že sporočili, da se je njihova uprava ob robu kongresa sešla z Millerjem, vendar pa opozarjajo, da se o lastniškem povezovanju med družbama niso pogovarjali. Predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski je zagotovil, da se do zdaj o tem niso pogovarjali. Vodilni Petrola so z Millerjem razpravljali o možnostih gradnje plinovoda čez Slovenijo, največjega slovenskega naftnega trgovca pa zanimajo tudi možnosti dobave energetskih virov po optimalnih cenah, ki jih Gazprom kot velika naftna družba lahko ponudi.

Predsednik nadzornega sveta Petrola Jože Zagožen je dejal, da se za nakup lastniškega deleža v Petrolu zanima več družb, med drugim tudi Gazprom in Lukoil. Zagožen je zagotovil, da bodo nadzorniki vse ponudbe proučili in se nato odločili o morebitnem povezovanju.