Sedanjim državnim sekretarjem funkcija preneha z odstopom ministrov, ki so jih imenovali. Foto: RTV SLO
Sedanjim državnim sekretarjem funkcija preneha z odstopom ministrov, ki so jih imenovali. Foto: RTV SLO
Ministrske kandidate prihodnji teden čaka zaslišanje v parlamentu. Foto: MMC RTV SLO

V skladu z zakonom o vladi namreč sedanjim državnim sekretarjem preneha funkcija z odstopom ali s prenehanjem funkcije ministrov, ki so jih imenovali. Skupno število državnih sekretarjev v vladi še ni znano, saj še ni jasno, koliko jih bo imel novi premier. Državni sekretarji so obenem tudi namestniki ministrov.

Doslej je le predsednica Liberalne demokracije Katarina Kresal javno povedala, da naj bi njeni stranki skupno pripadlo pet državnih sekretarjev, s čimer naj bi zmanjšali nezadovoljstvo, ker je stranka dobila le dva ministra.

Kot je poročal Radio Slovenija, naj bi DeSUS neuradno dobil tri sekretarje, v Zaresu pa pravijo, da se ne ukvarjajo s številkami, ampak jih zanimajo kakovostna imena.

Sekretar predvidoma iz druge stranke kot minister
Predsednik vlade Borut Pahor je sicer pred časom napovedal, da ne bo dovolil fevdalizacije ministrstev po strankarskih kriterijih, kar pomeni, da naj bi bil državni sekretar predvidoma iz druge stranke kot minister. Dodal je še, da bo tudi pri izbiri državnih sekretarjev glavni kriterij strokovnost.

Do nove vlade čez teden dni?
Kot je znano, je sicer seznam ministrskih kandidatov že v rokah predsednika državnega zbora Pavla Gantarja. Kandidate prihodnji teden čakajo zaslišanja pred pristojnimi državnimi telesi, državni zbor pa naj bi jih predvidoma potrdil prihodnji petek.

Že dan po predvideni potrditvi ekipe, torej prihodnjo soboto, se bo nova vlada sešla na prvi seji, v nedeljo pa bo nove ministrice in ministre sprejel še predsednik republike Danilo Türk.

Da nova vlada ne namerava počivati, je premier Pahor poudaril že večkrat. Tako med drugim ne namerava porabiti stotih dni miru, ki naj bi ga vladi dala opozicija, saj za kaj takega po njegovih besedah ni časa. Nova vlada naj bi bila tako konsolidirana do božiča.

E. S.