Sviz je za izplačilo regresa pripravljen uporabiti vse poti. Foto: MMC RTV SLO
Sviz je za izplačilo regresa pripravljen uporabiti vse poti. Foto: MMC RTV SLO

Javni uslužbenci so namreč po njihovem mnenju pravico do regresa v polni višini 692 evrov pridobili že pred uveljavitvijo zakona za uravnoteženje javnih financ, ki ne more retroaktivno posegati v že pridobljene pravice zaposlenih.

V kolektivnem sporu tako sindikat (Sviz) zahteva sodno varstvo zaradi kršitve kolektivne pogodbe. Kolektivni spor pa so vložili, ker so se odločili, da bodo izkoristili vse možnosti. "Gre za to, da ne želimo nič prepustiti naključju. Šli bomo po vseh možnih poteh," je dejal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

Tako je vprašanje izplačila regresa že v presoji na ustavnem sodišču. Prek pravne pomoči Sviza pa so vložili tudi nekaj individualnih zahtev za plačilo razlike regresa, nato pa še vzorčnih individualnih tožb, je pojasnil Štrukelj.

MIZKŠ: Zavrnite zahtevke
Na zahteve za plačilo razlike regresa se je ministrstvo za izobraževanje z okrožnico ravnateljem vrtcev, osnovnih, srednjih, glasbenih in višjih strokovnih šol ter dijaških domov, da do drugačne odločitve ustavnega sodišča, veljajo določila zakona. Zato naj, je naročilo ministrstvo, zahtevke po izplačilu regresa zavrnejo.