Avtomobile v garaže in na kolo, je eno izmed sporočil evropskega tedna mobilnosti. Foto: EPA
Avtomobile v garaže in na kolo, je eno izmed sporočil evropskega tedna mobilnosti. Foto: EPA
Brez avta v Ljubljano

Z dnevom brez avtomobila se sicer končuje evropski teden mobilnosti, v katerem je sodelovalo 21 slovenskih občin. V Ljubljani je zadnji dan poleg mestnega središča zaprta tudi Slovenska cesta na odseku med Aškerčevo in Gosposvetsko, zato nekateri mestni avtobusi vozijo po spremenjenih trasah. Javni promet je sicer dovoljen tudi v središču.

Z Urbano še zastonj, sicer ...
Vožnja z mestnimi avtobusi je v Ljubljani tako še danes brezplačna za imetnike kartice Urbana, slovenske železnice pa ponujajo 75-odstotni popust za potovanja v prvem ali drugem razredu na vseh vlakih po Sloveniji. Tako naj bi spodbujali uporabo do okolja prijaznejših prevoznih sredstev.

Po izkušnjah iz prejšnjih let v Ljubljani pričakujejo veliko gnečo. Do 24. ure je namreč prepovedan promet za vsa vozila (razen javnega prometa, vozil taksislužbe in vozil z dovoljenjem MOL-a) na območju, ki obsega prostor med Dalmatinovo ulico, Komenskega ulico, Resljevo cesto, Kopitarjevo ulico, Karlovško cesto, Zoisovo cesto in letos tudi del Slovenske ceste.

Ne z avtomobilom, ampak raje "z biciklom"
Ta prostor je ob dnevu brez avotomobila namenjen "ulični biciklaži", med 11. in 15. uro pa bo na ploščadi pred Metalko mogoče prodati ali kupiti rabljeno kolo.

Brez avta v Ljubljano