Od 29. marca lani do konca oktobra letos je veljavnost potekla 105.338 osebnim izkaznicam, ki še niso bile nadomeščene z novimi. V letu 2022 pa bo prenehalo veljati 350.158 osebnih izkaznic, od tega januarja 19.952, februarja 25.369 in marca 37.051, so sredi novembra navedli na vladi. Foto: BoBo
Od 29. marca lani do konca oktobra letos je veljavnost potekla 105.338 osebnim izkaznicam, ki še niso bile nadomeščene z novimi. V letu 2022 pa bo prenehalo veljati 350.158 osebnih izkaznic, od tega januarja 19.952, februarja 25.369 in marca 37.051, so sredi novembra navedli na vladi. Foto: BoBo

Kdor osebno izkaznico potrebuje prej, jo bo lahko dobil, ampak bo klasična in ne biometrična, je poudaril državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Božo Predalič. Ministrstvo se je sicer po njegovih besedah takoj po sprejetju veljavne novele zakona 3. marca lotilo dela in za izvajalca izbralo podjetje Cetis. Ker pa so se v evropskem prostoru pojavili zapleti v povezavi s čipi, izvajalec ne more zagotoviti, da bi biometrične osebne izkaznice lahko začel izdajati že 3. januarja.

Robert Polnar iz poslanske skupine DeSUS-a je dejal, da gre samo za zamik pri izdajanju biometričnih izkaznic, razlogi zanj pa so upravičeni. Podobno je tudi Dušan Verbič iz SMC-ja ocenil, da je zaradi problematike s čipi smiselno, da se rok prestavi. Ob tem pa je spomnil, da je število osebnih izkaznic, ki so že pretekle ali bodo kmalu, zelo visoko. Nekatere upravne enote bodo zato po njegovih besedah zelo obremenjene.

Janija Möderndorferja iz LMŠ-ja pa je zmotilo, ker ministrstvo kot razlog za zamik navaja težave s čipi v evropskem prostoru. "Težava s čipi je že leto in pol, vsa avtomobilska industrija stoji zaradi tega," je poudaril. Ministrstvo bi moralo po njegovi oceni priznati svojo napako, saj se je uštelo pri pravni podlagi za izvedbo javnega naročila. Nataša Sukič iz Levice je medtem pozvala k previdnosti pri zbiranju biometričnih podatkov. "Zbiranje teh podatkov in celo prstnih odtisov, starih 12 let, ni kar tako," je posvarila.

Vlada je 11. novembra zapisala, da razmere na trgu varnostnih tiskovin vplivajo na podaljšanje rokov za dobavo materialov in zaščitnih elementov. Poleg pravočasne dobave čipov je za pravočasen začetek izdaje novih osebnih izkaznic zelo pomembna tudi pravočasna dobava preostalih posebnih zaščitnih materialov. Zaradi posledic pandemije covida-19 pa so razmere na trgu kritične, saj se zaradi pomanjkanja surovin na trgu podaljšujejo roki za dobavo materialov. Glede na to se dobavne verige prekinjajo, v različnih gospodarskih panogah pa se pojavljajo proizvodne zamude.

Novi tip osebne izkaznice predvideva, da bosta prstna odtisa odvzeta državljanu od dopolnjenega 12. leta starosti ob vlogi za izdajo osebne izkaznice. Ta bo kot sredstvo elektronske identifikacije omogočala prijavo na storitve e-uprave, elektronsko podpisovanje in uporabo osebne izkaznice kot nadomestilo za kartico za zdravstveno zavarovanje.

Veljavnost je v času od 29. marca lani do konca oktobra letos potekla 105.338 osebnim izkaznicam, ki še niso bile nadomeščene z novimi. V letu 2022 pa bo prenehalo veljati 350.158 osebnih izkaznic, od tega januarja 19.952, februarja 25.369 in marca 37.051, so sredi novembra navedli na vladi.