Thaler evropskih poslanskih klopi ne bo več videl. Foto: MMC RTV SLO
Thaler evropskih poslanskih klopi ne bo več videl. Foto: MMC RTV SLO
Še ena past za Thalerja

Urednik The Sunday Timesa Jonathan Calvert je časopisu Delo poslal elektronska sporočila Zorana Thalerja, v katerih je Thaler skušal fiktivno rusko stranko, za katero sta novinarja britanskega časopisa trdila, da jo zastopata, nagovoriti k investiciji 1,5 milijona evrov v gostilno Istranova, ki je v Thalerjevi četrtinski lasti.

Calvert je pojasnil, da je Thaler pri večerji predstavil animirano zgodbo in jim nato poslal e-pošto, češ da naj jo posredujejo ruski stranki. Zatrdil je, da imajo vse posneto, posredoval pa je tudi elektronsko pošto, v kateri je Thaler razlagal o omenjeni gostilni, napisal je njeno vrednost in to, da išče investitorja.

Thaler se je na navedbe odzval z besedami, da je bila zadeva z Rusom "krasen" preizkus, da vidi, kaj je z lobisti. "To njihovo motoviljenje je bilo dodaten dokaz, da je vse en ponaredek," je še dejal.

Zoran Thaler za pojasnila ni več dosegljiv, od torka ima zagovornika Boštjana Penka, ki pa je povedal: "Moja stranka je zainteresirana, da se vse razjasni. Obstaja močan dvom, ali gre za kaznivo dejanje, na eni strani kaznivo dejanje igro novinarjev, ki je protipravno, ne moremo imeti drugega dejanja, ko so ga novinarji napeljevali k nekemu dejanju". Penko je pojasnil tudi, da se zoper Thalerja ni začel še niti predkazenski niti kazenski postopek, zato so pozvali Nacionalni preiskovalni urad, naj Thalerja čimprej zasliši, je za TV Dnevnik poročala Tanja Gobec.


DZ seznanjen s Thalerjevim odstopom
Državni zbor je med tem že sprejel seznanitveni sklep mandatno-volilnle komisije, po katerem na podlagi podane odstopne izjave Thalerju preneha mandat z današnjim dnem.

Sedaj, ko so o odstopu obveščeni tudi vsi poslanci, bo predsednik državnega zbora Pavel Gantar sporočil državni volilni komisiji, naj v treh dneh sporoči, kdo ga bo nadomestil. V skladu z izidi volitev bi moral Thalerja nadomestiti Andrej Horvat, a so se v stranki Socialnih demokratov dogovorili, da ga bo zamenjala Mojca Kleva.

Odstopil zaradi suma podkupljivosti
Kot je znano, je Thaler odstopil, potem ko ga je britanski časopis The Sunday Times obtožil podkupljivosti. Novinarja pod krinko sta Thalerju ponujala 100.000 evrov v zameno za vložitev dopolnila k zakonu o bančništvu, kar je Thaler tudi storil. Zagovarja se, da je ves čas vedel, da gre za prevaro in da ni nikoli sprejel podkupnine, a je predsednik komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič že v ponedeljek pojasnil, da tudi zgolj sprejetje ponudbe pomeni koruptivno dejanje.

Še ena past za Thalerja