Janez Janša se je v nedeljo srečal s kraljem Abdulahom. Foto: RTV SLO
Janez Janša se je v nedeljo srečal s kraljem Abdulahom. Foto: RTV SLO
Janša v Kuvajtu

Pri pogovoru s šejkom Al Sabahom so sodelovali tudi drugi člani slovenske delegacije - ministri za zunanje zadeve, gospodarstvo, obrambo in zdravje. Predsednika vlade bo v torek sprejel še kuvajtski emir, s predstavniki 40 slovenskih podjetij pa se bo Janša udeležil kuvajtsko-slovenske poslovne konference.

Pogovor o izmenjavi vojakov
Slovenski obrambni minister Karl Erjavec se je srečal z načelnikom generalštaba savdskih sil Salehom Al Mohajo in se pogovarjal o možnosti šolanja slovenskih vojakov v puščavskih pogojih v Savdski Arabiji ter savdskih vojakov v gorskih enotah v Sloveniji.

Odprtje prve slovenske naložbe
Janša je pred odhodom iz Savdske Arabije dopoldne v riadski industrijski coni odprl mešano slovensko-savdsko naložbo, tovarno električnih števcev, ki je skupen projekt slovenskih družb Eti in Iskraemeco ter savdskega partnerja MEMF. Gre za prvo slovensko naložbo v Savdski Arabiji.

Glavni namen obiska je okrepiti gospodarsko sodelovanje in politični dialog, zlasti v povezavi s predsedovanjem Slovenije Evropski uniji v prvi polovici leta 2008. Menjava s Kuvajtom je lani znašala le slabe tri milijone evrov. Slovenski izvoz v ta emirat je bil 2,95 milijona evrov, uvoz pa le 30.600 evrov.

Janša v Kuvajtu