Predsedniki SD-ja, Zaresa in LDS-a se bodo v nedeljo sestali na delovnem kosilu. Foto: MMC RTV SLO
Predsedniki SD-ja, Zaresa in LDS-a se bodo v nedeljo sestali na delovnem kosilu. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec
Karl Erjavec je pogovore z Borutom Pahorjem prekinil v četrtek, saj je slednji zavrnil Erjavčev pogoj, da bi bil še naprej minister za obrambo. Foto: MMC RTV SLO
Trojček vsebinsko usklajen

Pogajalske skupine SD-ja, LDS-a in Zaresa so končale usklajevanje koalicijske pogodbe. Nekatera vprašanja ostajajo odprta, a ne gre za konceptualno nasprotne vsebine.

Med ključnimi odprtimi vprašanji ostaja zlasti organizacija vlade in dinamika izvedbe pogodbe. Poleg tega so pogajalske skupine predsednikom strank prepustile področja davkov, medijske zakonodaje, pokojnine, šolstvo. V nedeljo čaka predsednike levega trojčka Katarino Kresal, Gregorja Golobiča in Boruta Pahorja delovno kosilo.

Na vrsti še pogajanja z DeSUS-om
Po nekaterih napovedih naj bi govorili predvsem o kadrovskih vprašanjih, dokončnih odločitev pa ne bodo sprejeli, saj bodo počakali na DeSUS. Strankina poslanska skupina se bo namreč v ponedeljek popoldne sešla s poslansko skupino SD-ja. Čistopis pogodbe bo pripravljen v ponedeljek, ko ga bo na mizo dobil tudi DeSUS. V SD-ju pričakujejo, da se jim bo DeSUS na pogajanjih priključil v ponedeljek ali torek, poroča Radio Slovenija.

Sekretar stranke Zares Bogdan Biščak je pogajanja komentiral kot sorazmerno uspešna. Pogajanja bodo po njegovem mnenju popolnoma končana v drugi polovici prihodnjega tedna, če ne bo nepredvidenih zapletov.

Čistopis vsem štirim partnericam do konca prihodnjega tedna?
Že prej pa je SD končal pogovore z LDS-om. Jožef Školč je poudaril, da razlike niso vsebinske. Pavlica je dejal, da gre za zelo poenoteno koalicijo, z doseženo vsebino pa je zelo zadovoljen. Vendar opozarja, da pogajanja še niso končana, saj DeSUS zdaj ni bil vključen vanje. Pojasnil je, da so za pogajanja s stranko, ki jo vodi Karl Erjavec, pustili dovolj maneverskega prostora, saj ne želijo nikogar izključevati, pogovore s stranko pa naj bi opravili prihodnji teden. V SD-ju menijo, da bo čistopis pogodbe, usklajen med vsemi štirimi partnericami, torej tudi z DeSUS-om, pripravljen do konca prihodnjega tedna.

Stranka DeSUS po četrtkovem zapletu ni sodelovala pri usklajevanju vsebine koalicijske pogodbe, predsednik stranke Karl Erjavec pa ne bo nadaljeval pogovorov s predsednikom SD-ja.

V ponedeljek srečanje poslanskih skupin
Vili Rezman
(DeSUS) in Miran Potrč (SD) sta se v petek po pooblastilu vodij poslanskih skupin dogovorila, da se bodo predstavniki poslanskih skupin sešli v ponedeljek popoldne. Rezman je za MMC dejal, da osebno meni, da njegova stranka ne bo ostala zunaj koalicije, saj pridružitev od njih pričakujejo tudi volivci.

A. M.

Trojček vsebinsko usklajen