Tržaški občinski svetniki so negativno mnenje terminaloma izrekli zaradi morebitnih negativnih posledic za okolje. Foto: RTV SLO
Tržaški občinski svetniki so negativno mnenje terminaloma izrekli zaradi morebitnih negativnih posledic za okolje. Foto: RTV SLO

Morski plinski terminal, ki ga je predlagala španska družba Endesa, so soglasno zavrnili zaradi morebitnih negativnih posledic na okolje, zaradi pomanjkljive dokumentacije pa so zavrnili tudi gradnjo kopenskega uplinjevalnika družbe Gas Natural.

Za pomanjkljivo dokumentacijo naj bi bila kriva deželna uprava Furlanije - Julijske krajine, ki občini ni dostavila obvezne analize o razmerju med stroški in ugodnostmi kopenskega terminala, ki bi jo morali izdelati že do 13. julija.

Na odločitev se še nista odzvala Endesa in Gas Natural, sta pa pred časom napovedala, da bosta spoštovala voljo krajevne skupnosti.

Dokončo odločitev mora podati italijansko ministrstvo za okolje
Na ministrstvu za okolje in prostor so za MMC povedali, da je za končno odločitev glede gradnje terminalov pristojno italijansko ministrstvo za okolje. Dežela Furlanija - Julijska krajina je v tem postopku pristojna instanca in je pristojna za dajanje mnenj glede gradnje terminalov, pri tem pa je dolžna pridobiti tudi mnenja krajevnih skupnosti. Negativno mnenje občinskega sveta v Trstu je eno izmed takih mnenj.