Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Kot so zapisali v Koordinaciji novinarskih sindikatov RTV Slovenija in Sindikatu novinarjev Slovenije, se o Aneksu št. 14. h kolektivni pogodbi kot socialni partner in tudi podpisnik zavodske kolektivne pogodbe niso imeli možnost pogajati. "Pred nami so ga skrbno skrivali in pripravili v tajnosti."

Novinarski sindikati so prepričani, da so direktor zavoda Andrej Grah Whatmough, predsednik Sindikata kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV Peter Kosmač in predsednik Sindikata delavcev radiodifuzije Slovenije Tom Zalaznik, ki so podpisali sporni aneks, prekršili načela poštenega, odprtega in transparentnega kolektivnega dogovarjanja.

Sorodna novica Svet delavcev RTV: Aneks o odpravninah je zrel za kazensko ovadbo

"Podpisnike aneksa obtožujemo neodgovornega, protipravnega in etično nesprejemljivega ravnanja, malomarnega do zaposlenih, javnega zavoda in javnosti," so zapisali.

Hkrati menijo, da je več določb aneksa pravno spornih in finančno ter materialno škodljivih za RTV Slovenija in večino zaposlenih. Kot ugotavljajo, so v aneksu poleg postopkovnih nepravilnosti pri njegovem sprejemanju vprašljive predvsem visoke odpravnine in odškodnine za vodstvene in vodilne kadre na RTV Slovenija, ki bodo morali po sprejeti zakonski noveli oditi ali pa se vrniti na svoja prejšnja delovna mesta.

"Po naši oceni je povsem očitno, da je diskriminatorni sistem odpravnin sprejet izključno za varovanje in okoriščanje vodilnih in vodstvenih kadrov ter na novo zaposlenih kadrov, zvestih trenutnemu vodstvu, v strahu pred sistemskimi spremembami, ki jih v vodenje in upravljanje javnega zavoda uvaja na referendumu potrjena zakonska novela."

Ocenjujejo, da obstaja tveganje oškodovanja RTV-ja za dober milijon evrov. "V novinarskih sindikatih se zavezujemo, da bomo uporabili vsa pravna sredstva, da škodljive posledice aneksa preprečimo, vztrajali pa bomo tudi pri nadaljnjem boju za kolektivne interese vseh poklicnih skupin," so zapisali.

Na trditve vodstva, da je z aneksom zvišalo plače na delovnih mestih, ki so pod zakonsko določeno minimalno plačo, odgovarjajo, da je tudi po tej uskladitvi takšnih delovnih mest na RTV Slovenija še vedno 59.