Foto:
Foto:
Dimitrij Rupel je vendarle prišel na Zbor za republiko.
Velika udeležba na zboru.

Rupel se je z obiska v Londonu, kjer je spremljal premierja Antona Ropa, vrnil z zasebnim letalom. Javne tribune v Cankarjevem domu se je udeležil kljub nasprotovanju LDS-a, ki zbor ocenjuje kot opozicijsko politično pobudo pred jesenskimi volitvami.

Rupel nasprotno meni, da to ni strankarski zbor, ampak državljanska in civilna pobuda. Ugibanj o svoji skorajšnji zamenjavi v vladi pa ni želel komentirati.

Zbor za republiko je po trditvah 26 podpisnikov pod vabilo namenjen debati o nacionalnih interesih Slovenije po vstopu v EU. Med podpisniki sta bila tudi predsednika opozicijskih SDS-a in NSi-ja, Janez Janša in Andrej Bajuk.

Rupel se je tribune udeležil kljub nasprotovanju LDS-a, ki zbor ocenjuje kot opozicijsko politično pobudo pred jesenskimi volitvami.

Javno tribuno so sicer zaznamovale kritične razprave o slovenski stvarnosti in prihodnosti. Janša je izrazil zadovoljstvo, da sta se zbora udeležila tudi predsednik koalicijskega ZLSD-ja Borut Pahor in predsednik donedavno vladnega SLS-a Janez Podobnik. To po njegovem mnenju dokazuje, da ima
nasprotovanje dialogu vse manj zagovornikov tudi v tistih strankah, ki so
desetletja vladale prav s pomočjo kulturnega boja in delitev.

Dogajanje je zaznamoval tudi poziv filozofa Tineta Hribarja k oblikovanju novega Demosa. Hribar je med drugim dejal, da je v LDS-u prevladala struja, ki nima pojma, kaj je demokracija, civilizacija in njene temeljne vrednote. Po njegovi
oceni se je Slovenija nagnila" preveč v levo, zato je potrebno politično uravnoteženje, ki pa ne bo mogoče brez pritegnitve sredinskih volivcev.

Rupel pa je svoj prihod ponazoril z anekdoto iz otroštva, ko je moral njegov oče za božič v službo. Takrat je bilo praznovanje božiča prepovedano, nedobrodošlo početje. Da oče ne bi mogel biti skupaj z družino, je moral biti 24. decembra zvečer v službi.

Rupel je v prispevku Združeni v raznolikosti med drugim poudaril, da se bo morala Slovenija reorganizirati, tako da bo lahko uporabljala vse svoje zmogljivosti. Žal se v zadnjem času uveljavlja prepričanje, da lahko Slovenija v pogojih, ki so zahtevnejši kot kdajkoli v zgodovini, funkcionira le z eno polovico svojih zmogljivosti, je prepričanost o premočni prevladi levice povzel Rupel.

Borut Pahor je kot častni gost zbora med drugim poudaril potrebo po dialogu, saj se je v zadnjih 15 letih slovenske zgodovine pokazalo, da je država v minulih letih znala doseči soglasje o temeljnih vprašanjih.