Foto:
Foto:
Ser bo Anton Rop odločil za zamenjavo zunanjega ministra?
Tudi Janez Janša je podpisal vabilo na javno tribuno o slovenskem nacionalnem interesu.

Zunanji minister je pojasnil, da pri Zboru za republiko v Cankarjevem domu ne gre za strankarski zbor, ampak za državljansko in civilno pobudo.

Zato ne namerava upoštevati priporočila vodstva LDS-a, ki je včeraj menilo, da se Rupel kot član stranke ne bi smel udeležiti omenjene javne tribune.

Na novinarsko vprašanje, ali zaradi udeležbe na zboru pričakuje kakšne sankcije s strani LDS-a, je Rupel prepričan: "Saj smo v letu 2004, saj ni več enostrankarskega sistema. Saj imamo demokracijo, kjer je vsem ljudem dovoljeno govoriti, razmišljati in biti svoboden, zato smo se borili."

Rupel LDS-a ne zapušča
Glede nadaljnjega članstva v LDS-a pa je bil Rupel jasen: "Nikogar ne bom zapustil. Jaz sem zvest član LDS-a, liberalec in seveda lojalen in zavedajoč se pomena svojega dela, zavedajoč se pomena biti član vlade in sodelovati v vladi."

Cilj Zbora za republiko je poleg opredelitve slovenskih nacionalnih interesov tudi oblikovanje zmagovite koalicije državotvornih in demokratičnih strank na jesenskih državnozborskih volitvah.

Na zbor je povabljen tudi premier Rop
Rupel je dejal, da bo na zboru predstavnik LDS-a, tam pa bodo po njegovih besedah predsedniki vseh parlamentarnih strank, povabljen je bil tudi Anton Rop. "Osebno sem ga prosil, naj pride zraven. Morda se jutri vrneva skupaj in bova tam skupaj nastopala. Jaz si tega zelo želim," je bil optimističen Rupel.

Premier Anton Rop je včeraj dejal, da o zamenjavi ministra ne odloča izvršni odbor stranke, ampak je to odločitev predsednika vlade in državnega zbora. Predsednik republike Janez Drnovšek ni imel posebnega komentarja glede ravnanja Rupla. Dejal je, da je Slovenija svobodna država, kjer lahko ljudje svobodno izražajo svoje mnenje in se svobodno udeležujejo takšnih ali drugačnih zborovanj.

Zbor za republiko
Rupel se je prejšnji teden skupaj z opozicijskima voditeljema, Janezom Janšo in Andrejem Bajukom, podpisal pod vabilo na javno tribuno na temo Narod, nacija, država - slovenski nacionalni interes po vstopu evropsko skupnost.

Pod vabilo se je podpisalo 26 pobudnikov, poleg omenjenih še nekdanji ustavni sodnik Peter Jambrek, urednik Nove revije Niko Grafenauer, pisatelj in publicist Drago Jančar, redni član SAZU-ja Boštjan Žekš, odvetnik Drago Demšar, nekdanja ustavna sodnika Tone Jerovšek in Lovro Šturm, državni sekretar na MNZ-ju Grega Virant, slovenski veleposlanik pri Natu Matjaž Šinkovec, član tajništva Slovenske škofovske konference Ivan Štuhec in pesnik Dane Zajc.