Foto:
Foto:

To naj ne bi pomenilo nezaupnice predsednikovim pogovorom. Vendar pa so ti zastavljeni tako, da je nanje vabljena le ožje tematsko izbrana strokovna družba, medtem ko je Zbor za republiko odprt za vse, je dejal Janša. Ob tem je pozval k širitvi dialoga v okviru zbora.

Glede vladnega osnutka strategije razvoja je dejal, da sprejetje dokumenta omogoča vsaj argumentirano razpravo, moti pa ga, da so ga sestavljali isti ljudje, ki so pisali tudi prejšnjo strategijo.

Ustavno sodišče zavlačuje
Omenil je še zavlačevanje ustavnega sodišča pri odločanju o dveh pritožbah glede zavrnitve referendumskih pobud glede t. i. sistemskega zakona o izbrisanih. S tem naj bi sodišče posredno kršilo pravice pobudnikov oziroma državljanov.

Predsednik komisije naj bo iz vrst ljudske stranke
Po mnenju Janeza Janše bi moral predsednik Evropske komisije prihajati iz Evropske ljudske stranke, ki je na volitvah v Evropski parlament dobila največjo podporo. Izrazil je tudi presenečenje nad solističnimi akcijami, s katerimi so na mesto predsednika komisije želeli postaviti belgijskega premierja Guya Verhofstadta.