Foto:
Foto:
Slavko Gaber velja za idejnega vodjo liberalne demokracije.

Slednji po mnenju šolskega ministra in podpredsednika stranke Slavka Gabra očitno predstavlja zbor SDS-a. Gaber od Rupla zato pričakuje, da se srečanja, ki se ne ujema s članstvom v LDS-u, ne bo udeležil. Rupel pa je članom izvršnega odbora dejal le, da bo o tem še razmislil.

Premier Anton Rop je dejal, da o zamenjavi ministra ne odloča izvršni odbor stranke, ampak je to odločitev predsednika vlade in državnega zbora. Od Rupla sicer pričakuje, da ga bo spremljal na obisku v Veliki Britaniji.

Drnovšek: Ljudje lahko svobodno izražajo mnenja
Predsednik republike Janez Drnovšek nima posebnega komentarja glede ravnanja zunanjega ministra Dimitrija Rupla, ki se je pridružil vabilu za sklic Zbora za republiko. Slovenija je svobodna država, kjer lahko ljudje svobodno izražajo svoje mnenje in se svobodno udeležujejo takšnih ali drugačnih zborovanj, in v tem okviru tudi vidim njegovo udeležbo, je pojasnil predsednik Drnovšek.

Odbor LDS-a tudi o evrovolitvah
Sicer pa so na seji izvršnega odbora LDS-a razpravljali o rezultatu, ki ga je stranka dosegla na volitvah slovenskih poslancev v Evropski parlament, pa tudi o pripravah na jesenske volitve v državni zbor.

Gaber je pojasnil, da so razpravljali tudi o torkovem zboru članstva v Novem mestu, kjer naj bi izvolili novo vodstvo tamkajšnjega lokalnega odbora. Najverjetnejši kandidat za novega predsednika lokalnega odbora je predsednik uprave in generalni direktor novomeške Krke Miloš Kovačič.